Změnila Toyota přístup k elektromobilům? Chystaná novinka to zásadně potvrzuje

5
Změnila Toyota přístup k elektromobilům? Chystaná novinka to zásadně potvrzuje
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Do roku 2030 přijde několik elektromobilů s logem Toyoty
  • V plánu je pick-up, sedan i elektrický nástupce modelu Highlander
  • Toyota si chce spravit reputaci a dohnat konkurenci

I když to dosud tak nevypadalo, Toyota zřejmě potají přemýšlí o vývoji hned několika elektromobilů. Náznakem, že se k nim nechce otáčet zády, je informace o přípravě plně elektrického modelu Highlander. Ten bude nástupcem současné generace, zmiňuje se o něm carbuzz.com a podle aktuálních zpráv dorazí již za dva roky. A zatímco krátká verze nabídne plně elektrický pohon, verze Grand (určená hlavně pro USA) naopak přijde se spalovacím hybridním ústrojím. Nyní je ale Toyota ve složité situaci. Na trh sice uvedla model bZ4X, jenže ten se nesetkal u veřejnosti s úplným úspěchem kvůli pomalému nabíjení a malému dojezdu. Navíc v USA nabízí japonský gigant jen dva elektromobily – Toyotu bZ4X a Lexus RZ.

Už jen kvůli tomu musí Toyota zapracovat na modelové nabídce, hlavně s ohledem na neustále sílící konkurenci. Proto do konce tohoto desetiletí představí hned několik modelů. Prvním z nich bude elektrický Highlander, následovat má kompaktní crossover bZ3X, elektrický pick-up na bázi modelu 4Runner a stranou nezůstane ani elektrický kompaktní sedan. Ten však bude určen hlavně pro USA a otázkou je, co bude s evropským trhem. Co se pak týče Highlanderu, dorazit má i jeho luxusnější derivát s technikou Lexusu. Označení vozu by mělo být „TZ“, což je zkratka, která byla loni registrována samotnou Toyotou. Jak to tak vypadá, hybridní technologie přestává Toyotě stačit, je tak nucena vkročit na území, kterému se dlouhé roky bránila. V konečném důsledku se jí to ale vyplatí, protože americký trh je nesmírně důležitý.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Odhaduji, že na EV půjde Toyota až bude mít pod kontrolou bateriové články se svojí technologií a vlastní výrobou. Není to špatný nápad. Zatím to nevypdá, že by Toyotě něco uteklo. Pořád prodala svých 11 milionů aut roce 2023.
Vít Ožana
R.I.P. Toyota

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze