Zákaz prodeje spalovacích aut schválen, elektrický kabriolet a nový nabíjecí hub

fNews #213
Zákaz prodeje spalovacích aut schválen, elektrický kabriolet a nový nabíjecí hub
Fotografie: Mini
  • Zákaz prodeje aut se spalovacím motorem od roku 2035 má výjimku
  • Mini Cooper SE bude k dispozici i jako kabriolet, ale jen v omezené sérii
  • Pražská energetika zveřejnila plány na další rozšiřování sítě nabíjecích stanic

Vítejte u 213. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na zákaz prodeje spalovacích aut v Evropě, unikátní elektrický kabriolet a novinky v síti nabíjecích stanic v Česku.

fNews #213 – Zákaz prodeje spalovacích aut schválen, elektrický kabriolet a nový nabíjecí hub

Podcast v audio formě

Začneme u dlouho diskutovaného zákazu prodeje aut se spalovacím motorem v Evropě. Ten totiž po dlouhé diskuzi Evropský parlament schválil a má platit od roku 2035. Má ale výjimku pro malé výrobce automobilů. Automaticky se netýká výrobců, kteří produkují méně než 1 000 aut ročně a o výjimku mohou požádat i výrobci osobních aut s produkcí do 10 tisíc aut ročně, případně výrobci dodávek s dvojnásobnou produkcí. Je podle vás tento zákaz správný? Jaký názor máte na zmíněnou výjimku? Můžete nám napsat svůj názor do komentářů.

Od nové evropské legislativy se přesuneme do Velké Británie za elektrickým kabrioletem. Mini Cooper SE Cabrio je v současné době jediným sériovým elektromobilem bez střechy. Pokud po něm ale toužíte, tak rozhodně neváhejte. V Evropě bude k dispozici od dubna a vyrobí se pouze limitovaná edice 999 kusů. Mini Cooper SE Cabrio je k dispozici pouze v černé a stříbrné barvě.

Zakončíme u novinek v síti nabíjecích stanic v Česku. Pražská energetika sice svoji pětistou nabíjecí stanici fyzicky spustila již před několika týdny ve zkušebním provozu, ale tento týden proběhlo oficiální spuštění. Během něj zveřejnila i plány na další budování nabíjecích stanic. Ještě letos postaví dalších pět hubů u Hornbachů, stejně jako je pětistá stanice. Dále plánuje navýšení výkonu z 75 kW na 150 kW v devíti lokalitách. Dojde také k výstavbě prvních rychlonabíjecích stanic v Praze v rámci memoranda s domácí automobilkou Škoda Auto a Hlavním městem Praha. Pokračovat bude také výstavba AC nabíjecích stanic ve spolupráci s Technologiemi hlavního města Praha. Na sídlištích pak bude pokračovat osazování trafostanic wallboxy. Můžeme se tedy těšit na další velké přírůstky a zahušťování sítě nabíjecích stanic.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze