Plnohodnotné elektrické kabrio je na světě. Stvořilo ho Mini a vypadá úžasně

2
Plnohodnotné elektrické kabrio je na světě. Stvořilo ho Mini a vypadá úžasně
Fotografie: Mini
  • Mini Cooper SE Cabrio je první sériově vyráběný elektromobil bez střechy na světě
  • Výroba bude limitována počtem 999 kusů

První lokálně bezemisní prémiový kabriolet na světě v segmentu malých vozů zkracuje přechodné období zbývající do představení nové generace čistě elektrických modelů od Mini. Model Cooper SE Cabrio bude v Evropě k dispozici od dubna letošního roku v omezeném počtu 999 vozů. „Před třemi roky jsme uvedli na trh čistě elektrický model Cooper SE a dnes má každé páté Mini prodané v Evropě elektrický pohon. Tento úspěch nás přiměl během několika málo měsíců k realizaci malé série Mini Cooper SE Cabrio. Těší mě, že můžeme 999 zákazníkům nabídnout mimořádný a exkluzivní pocit z jízdy jako v motokáře se staženou střechou,“ říká Stefanie Wurst, ředitelka značky Mini. Mini Cooper SE Cabrio je k dispozici v černé barvě Enigmatic Black a stříbrné White Silver.

Kliky dveří, boční prahy a rámečky předních a zadních světel jsou lakovány bronzovou barvou Resolute Bronze. Loga výrobce a názvy modelu jsou vyvedeny v elegantní leskle černé barvě, která s nimi perfektně ladí. Logo E známé z modelu Cooper SE se nachází na předním nárazníku a na zádi. Označení 1/999 podtrhuje exkluzivní charakter limitované edice. Díky specifickým kolům z lehké slitiny se tato edice stává průkopníkem. Jeho 17" kola z lehké slitiny ve dvoubarevném designu Electric Power Spoke jsou ze 100 % vyrobena z druhotného hliníku. Kombinace ekologicky vyráběné elektřiny a použití druhotných surovin může ve srovnání s běžnými výrobními procesy výrazně snížit emise CO2.

Bohatá vnitřní výbava s prvky Mini Electric Design

Sportovní sedadla mají design Mini Yours Leather Lounge a jsou vybavena vyhříváním a nastavitelnou délkou sedáku. Nechybí kůží Nappa čalouněný multifunkční sportovní volant, jehož věnec může být vyhřívaný. Ve spodní části svislého ramene volantu je umístěno logo Electric, které zdůrazňuje unikátní charakter tohoto čistě elektrického kabrioletu. V interiéru najdeme také exkluzivní leskle černé povrchy, jež lze stylově zdůraznit nepřímým osvětlením.

Kromě mnoha dalších prvků doplňují rozsáhlou výbavu služby eDrive známé z modelu Mini Cooper SE. Ty řidiči poskytují informace o aktuální spotřebě elektřiny a dojezdu a tipy pro úsporný styl jízdy. Všechny podstatné informace jsou během jízdy zobrazovány na head-up displeji. Na delších cestách zvyšují komfort limitované čistě elektrické edice standardně dodávané prvky výbavy, jako je aktivní systém pro udržování rychlosti s funkcí Stop & Go nebo systém Driving Assistant.

Elektrizující pocit z jízdy jako v motokáře

S délkou 3 863 mm, rozvorem 2 495 mm, šířkou 1 727 mm a délkou 2 495 mm zůstávají rozměry, včetně zavazadlového prostoru s objemem 160 litrů, ve srovnání s Mini Cabrio s konvenčním pohonem nezměněny. Elektromotor o výkonu 135 kW/184 k pochází z kompetenčních center elektromobility BMW Group v Dingolfingu a Landshutu. Jeho malé rozměry umožňují mimořádně vyvážené rozložení hmotnosti a podporují agilní a snadno ovladatelné řízení. Otevřená verze zrychlí z 0 na 100 km/h za 7,3 sekundy. Dojezd činí 201 kilometrů (dle WLTP) a ve výbavě zákazník najde plátěnou střechu Mini Yours s typickým vzorem vlajky Union Jack. Tu lze stáhnout, natáhnout nebo jen pootevřít až do rychlosti 30 km/h.

Technické parametry MINI Cooper SE

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 845 × 1 727 × 1 432 mm, 1 365 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon135 kW, 184 koní, točivý moment: 270 Nm
Baterie32,6 kWh (28,9 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 50 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 15 kWh / 100 km, dojezd: 233 km
Cena od971 100 Kč
Diskuze ke článku
Tomáš Burian
Tomáš Burian
Jak to myslíte "první elektrické cabrio"? Neviděli jste nikdy Fiat 500e cabrio? Ten už se vyrábí asi 2-3 roky!
Jan Vejskrab
Jan Vejskrab
Jaký je prosím smysl této věty?
"Další pro tuto edici specifické výbavové prvky zdobí také lišty nástupních prahů a boční ozdoby".
To je strojový překlad?
Další perla: "Design interiéru připomíná čistě elektrický charakter otevřeného čtyřmístného vozu žlutými barevnými ozdobnými prvky, jako je například žlutý přepínač pro startování motoru" 😂
Tuhle větu bych si dal za rámeček "...čímž vizuálně podtrhuje lokálně bezemisní potěšení z jízdy." 🤣🤣🤣
Taky moc pěkné:
"Kromě mnoha dalších prvků doplňují rozsáhlou výbavu služby eDrive známé z modelu Mini Cooper SE. Ty řidiči poskytují informace o aktuální spotřebě elektřiny a dojezdu..."
Vždycky jsem si přál v autě za mega vidět aktuální spotřebu a dojezd. To bych tam rozhodně nečekal 😂😂😂
Takže za mega tu máme malé auto s mizerným dojezdem i zrychlením (vzhledem k váze, velikosti a ceně), které má tak "úžasné" prvky výbavy, jako např. ukazatel spotřeby a dojezdu 👍👍👍👍
Hned zítra si jeden kousek zarezervuji 😅
Jinak nevím, co Vám přijde na vzhledu tak úžasného. Za mně stále stejné "Mr.Bean prdítko", akorát s plátěnou střechou (kterou mimo jiné podle článku najdeme ve výbavě také 🤣).
Ale hodnocení vzhledu je čistě subjektivní, takže hodnotit "obecně", jestli je to hezké nebo není, má nulovou vypovídající hodnotu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze