Výrobci pracují na speciálních pneumatikách pro elektromobily a hybridy

Výrobci pracují na speciálních pneumatikách pro elektromobily a hybridy

Elektromobily a hybridy patří mezi specifická auta a jako taková mají jedinečné nároky na obutí. V čem budou pneumatiky pro auta budoucnosti odlišné?

Každé auto potřebuje pneumatiky, které zaručí bezpečnost

Výrobci se shodují na tom, že u pneumatik je nejdůležitějším atributem jejich bezpečnost. To je zcela zásadní jak u klasických aut, tak u vozů poháněných elektřinou. Pro mnoho lidí se možná jedná o všední věc, které není třeba věnovat pozornost, opak je ale pravdou. Pneumatiky jsou to jediné, co autu zprostředkovává styk s vozovkou. Základem bezpečnosti jsou proto gumy bez defektu a s adekvátní hloubkou dezénu. Zákon hovoří o 1,6 mm vzorku pro letní gumy a 4 mm vzorku pro gumy zimní. Dezén má zásadní vliv na to, jak si kola poradí se sněhem, námrazou, deštěm nebo náročným terénem.

O spotřebu jde až v první řadě

U klasických vozů dělají řidiči často chybu, že nepřezouvají zimní obutí. Přitom zimní pneumatiky se na teplé vozovce zbytečně rozpínají, rychleji se opotřebují a v neposlední řadě mají za následek zhoršení jízdních vlastností vozu včetně vyšší spotřeby. A jak je to s elektromobily nebo hybridy? Stále platí, že infrastruktura dobíjecích stanic není dostatečná. Řidiči se proto snaží ušetřit doslova každý kilowat, aby dojezd auta byl co největší. K tomu jim dopomohou právě speciální pneumatiky, které reagují na specifické potřeby elektromobilů a hybridů. Pneumatiky mají větší průměr a menší šířku. Kromě toho, že vysoké a úzké kolo disponuje lepší aerodynamikou, podtrhuje rovněž futuristický design ekologických vozů.

Delší dojezdová vzdálenost, to je oč tu běží

Přední výrobce pneumatik značky Continental představil pneumatiky na míru pro vozy značky Tesla S ContiSportContakt5, za které dokonce dostal ocenění „Excelentní partner v oblasti vývoje“. Elektromobily potřebují co nejdelší dojezd na jedno nabití, a právě v tom jim pomohou speciálně upravené pneumatiky. Společnost Toyota v současné době pracuje na plných pneumatikách, které mají snížit hmotnost vozu. Představila je na veletrhu v Tokiu a jednalo se o první prezentaci plných pneumatik na osobním autě. Inovativní kola by rovněž měla snížit spotřebu energie automobilu.

I když jde vývoj automobilů a s tím i pneumatik neustále kupředu, jedna věc se nemění. Sjeté pneumatiky ztrácí svoje pozitivní vlastnosti a stávají se pro řidiče nebezpečnými. Vždy je proto důležité vyměnit ojeté gumy včas a neriskovat tak delší brzdnou dráhu nebo smyk a v konečném důsledku neovladatelnost auta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze