VW znovu zavítá do Goodwoodu, s ID.R se chystá dobýt letitý rekord F1

VW znovu zavítá do Goodwoodu, s ID.R se chystá dobýt letitý rekord F1
Fotografie: volkswagen-motorsport.com
  • Tradiční Goodwood Festival of Speed byl kvůli epidemické situaci zrušen a nahrazen akcí SpeedWeek
  • SpeedWeek se odjede na klasickém okruhu, nikoli na trati do vrchu
  • VW se s modelem ID.R pokusí zlomit rekord pilotů F1 Jima Clarka a Jackieho Stewarta z roku 1965

Už je to více než rok, kdy si naposledy závodní speciál ID.R dojel pro rekord na trati na vrchol Tianmen v čínské provincii Chu Nan. I proto je divize motorsportu Volkswagenu lačná po další výzvě. Tím pomyslným cílem je nyní rekord stanovený roku 1965 na okruhu v Goodwoodu.

Jedná se o rekord na klasické trati v Goodwoodu, který onoho roku zajel Jim Clark a Jackie Stewart při neoficiálním závodě F1. Na trati dlouhé 3 809 metrů tehdy oba zaznamenali shodný čas 1:20,4.

Za normálních okolností by se tradiční Festival of Speed konal jako závod do vrchu na Goodwood Hill, nicméně pandemie koronaviru donutila organizátory akci zrušit. Na místo toho ale uspořádají akci s názvem Speedweek, která se uskuteční o víkendu 16. až 18.10 na klasickém okruhu.

„Goodwood je po desetiletí opravdovou atrakcí pro fanoušky motoristického sportu z celého světa. Máme proto velkou radost, že organizátoři přišli i v tomto velmi náročném období s akcí SpeedWeek,“ řekl Sven Smeets, ředitel divize Volkswagen Motorsport. „SpeedWeek bude jednou z mála automobilových akcí, které se v letošním roce uskuteční, a proto se z této události připravuje rozsáhlé zpravodajství. Můžeme tak milionům diváků znovu předvést fantastický vývoj elektromobility u značky Volkswagen, přestože to tentokrát bude žel jen prostřednictvím televizních a živých internetových přenosů.“

Volkswagen ID.R

Na akci se proti sobě postaví závodní speciály opředené bohatou historií proti současným vozům. Na startu ale nebudou chybět ani nejnovější koncepty, se kterými se setkáme v blízké budoucnosti. Pokud by se Volkswagenu podařilo zlomit letitý rekord, byl by zároveň jediným výrobcem, který jej drží jak na klasickém okruhu, tak i na trati do vrchu.

Jak již poukázal ředitel divize motorsportu Volkwagenu, Sven Smeets, třídenní festival proběhne za zavřenými dveřmi bez diváků. O události z akce přesto fanoušek motorismu nepřijde. V plánu jsou živé vstupy spolu s přenosy jednotlivých závodů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze