Vše, co potřebuje vědět o Škodě Octavii RS iV

Vše, co potřebuje vědět o Škodě Octavii RS iV
  • Jedná se o první model řady RS značky s plug-in hybridním pohonem
  • Zrychlení z klidu na sto km/h proběhne za 7,4 sekundy
  • Verze liftback má kufr o velikosti 450 litrů, Combi o 40 litrů více

Pohon vozu Škoda Octavia RS iV zajišťuje benzinový motor 1,4 TSI o výkonu 150 koní a elektromotor o výkonu 85 kW. Celkový systémový výkon činí 245 koní. Maximální točivý moment, který činí 400 Nm, je přenášen přes šestistupňovou automatickou převodovkou DSG na přední kola.

Vysokonapěťová lithium-iontová baterie má kapacitu 37 Ah, respektive 13 kWh a umožňuje dojezd v čistě elektrickém módu až 55 km v režimu WLTP. Dynamický rozjezd zajišťuje elektromotor, jehož maximální točivý moment 330 Nm je k dispozici hned od startu. Ve sportovním režimu, který poskytuje maximální systémový výkon, zrychluje Octavia RS iV z 0 na 100 km/h za 7,3 s. Maximální rychlost činí 225 km/h. Baterii lze pohodlně dobít doma z běžné domácí zásuvky nebo pomocí wallboxu. Konektor k nabíjení baterie se nachází pod krytkou v předním nárazníku na straně řidiče. Klasická 12V baterie je v zavazadlovém prostoru. Objem zavazadlového prostoru verze liftback činí 450 l, objem zavazadlového prostoru verze kombi pak 490 l. Objem benzinové nádrže je 40 litrů, tedy o 5 litrů méně než u vozů Octavia jen se spalovacím motorem.

Škoda Octavia RS iV je standardně dodávána se specifickými LED předními mlhovými světlomety a černými 18palcovými koly z lehké slitiny. Pozornost poutají brzdové třmeny lakované v červené barvě, typické pro vůz RS. Na přání jsou nabízena 19palcová kola z lehké slitiny. Maska chladiče, vzduchové clony Air Curtain, difuzor na specifickém předním nárazníku, boční spoiler a difuzor na zadním nárazníku a lišty kolem bočních oken jsou ve sportovním černém provedení. Verze liftback má černý zadní spoiler, verze kombi nabízí střešní spoiler v barvě vozu.

Oliver Stefani, šéfdesignér společnosti Škoda Auto, říká: „Díky typickým prvkům charakteristickým pro vozy RS jsme dodali dynamickému vzhledu nového modelu Octavia ještě sportovnější nádech. Díky řadě černých designových prvků například na masce chladiče, předním nárazníku, zadním nárazníku nebo kolům z lehké slitiny lze hned poznat, že se jedná o vůz RS značky Škoda.“

V interiéru najdeme tříramenný multifunkční sportovní volant s logem vRS. Přední sportovní sedadla jsou potažena látkou v černé barvě. Na přání nabízí ergonomická sedadla s čalouněním v kombinaci materiálu Alcantara a kůže, a také nastavení hloubky sedáku. Logo RS se nachází také na sedadlech.

Technické parametry Škoda Octavia RS iV (2020) liftback

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 702 × 1 829 × 1 476 mm, 1 695 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: přední
Výkon180 (110 + 85) kW, 245 (150 + 115) koní, točivý moment: 400 Nm
Baterie13 kWh
Nabíjeníkonektory: Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,9 kWh / 100 km + 61
Cena od939 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze