Volvo Trucks jde do vodíku. Začne s ním už brzy

Volvo Trucks jde do vodíku. Začne s ním už brzy
Fotografie: Volvo Trucks
  • Švédské náklaďáky už dnes jezdí na elektřinu, případně obnovitelná paliva typu bioplynu
  • Brzy se k nim připojí i další komerčně dostupný alternativní pohon

Společnost Volvo Trucks dává na vědomost, že vstupuje do finálních fází testování těžkých nákladních vozidel poháněných palivovými články. Již brzy plánuje zahájit pilotní projekty nasazení do běžného provozu s vybranými zákazníky a ještě v aktuální dekádě tuto technologii nabídnout komerčně. Volvo se vývoji vodíkového pohonu věnuje již několik let a s výhodou využívá synergie s bateriovými elektromobily, s nimiž se shoduje elektrický pohon. Zákazníky tak čeká možnost zvolit další zdroj síly bez lokálních emisí, tentokrát s násobně delším dojezdem oproti bateriím.

V této formě by mohl vodík uplatnit své hlavní výhody, tedy podstatně větší akční rádius, rychlé tankování a také dostatek tiché síly i pro velmi těžké přepravy. Konkrétně Volvo Trucks mluví o dojezdu až 1 000 km, poté patnáctiminutovém plnění zásobníků a možnost pohánět soupravy o celkové hmotnosti 65 tun, případně i více. Dva palivové články totiž stačí k výrobě 300 kW elektrické energie a při okamžité potřebě zvýšeného výkonu je samozřejmě k dispozici i posílení z vyrovnávací baterie.

Volvo samotné zároveň připomíná, že k rozšíření této ekologické alternativy je třeba dořešit ještě infrastrukturu, především zdroje dostatečného množství zeleného vodíku. To prý ale není nereálné, protože tlaky na její posílení přicházejí i z dalších stran, především od průmyslu, který je rovněž postaven před nutnost dekarbonizace. Doprava má ale přednost, tu je nutno podle Volva začít řešit okamžitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze