Volvo představilo Zenuity. Společnost, která možná změní autonomní svět

Volvo představilo Zenuity. Společnost, která možná změní autonomní svět
  • Založení společnosti si vyžádalo investici tří miliard korun
  • První pokročilé asistenční systémy uvidíme na trhu v roce 2019

V oblasti autonomních systémů a bezpečnosti automobilů vůbec si automobilka Volvo docela věří. Její vize například mluví o tom, že by po roce 2020 neměl ve Volvu umřít žádný člověk (pokud to samozřejmě nebude Volvo z roku 1980). Švédský výrobce automobilů se snaží udělat maximum pro to, aby zůstal i nadále na vrcholu, co se týče bezpečnosti i technologií. Společně s taktéž švédskou firmou Autoliv nyní založily společnost Zenuity, která se bude zaobírat vývojem softwaru pro autonomní řízení a asistenčními systémy řidiče.

Jan Carlson a Håkan Samuelsson, Volvo

„Vozy Volvo kombinované s know-how společnosti Autoliv vytvoří světového lídra v oblasti autonomních systémů. Se vznikem Zenuity se posouváme o další krok kupředu k uvedení plně autonomní technologie.“ řekl Håkan Samuelsson, ředitel společnosti Volvo Cars.

Vznik společnosti Zenuity rozhodně nebyl zadarmo. Od firmy Autoliv si tento akt vyžádal investici ve výši 1,1 miliardy švédských korun (3 miliardy českých korun), zatímco společnost Volvo přispěla aktivy v podobě duševního vlastnictví a lidskými zdroji. Investice ve formě finančních prostředků se jí tedy vyhnula, stejně je ale podíl ve firmě spravedlivě rozdělen napůl. Firma bude sídlit ve švédském Göteborgu a ze začátku se počítá s přibližně 200 zaměstnanci, pravděpodobně především z automobilky Volvo. Co nevidět by se však měl počet zaměstnanců rozrůst na více než 600.

Než se dořeší všechny legislativní překážky, tak to chvíli potrvá, uvedení společnosti do provozu by se však mělo stihnout do první poloviny tohoto roku. Zcela nové asistenční systémy na podporu řidiče uvidíme v prodeji v roce 2019, poté budou následovat technologie autonomního řízení. Co přesně si pod revolučními asistenčními systémy představit, je zatím těžké uhádnout, společnost Autoliv se však netají tím, že bude asistenty nabízet i ostatním automobilkám. Vypadá to, že závod o první autonomní vůz se dostává do cílové rovinky. Výjimkou je automobilka Tesla, která jakoby závodila v jiné kategorii.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze