Volvo chce díky systému Ride Pilot překonat Teslu. Jako první je na řadě Kalifornie

1
Volvo chce díky systému Ride Pilot překonat Teslu. Jako první je na řadě Kalifornie
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Systém vozu bude využívat 24 senzorů
  • Ride Pilot nabídne autonomní řízení bez nutnosti dohledu

Volvo se pustilo do souboje s Teslou, jak píše iotworldtoday.com. Podle něj Volvo již brzy ukáže veřejnosti systém Ride Pilot, který umožní autonomní řízení bez nutnosti dohledu. Stane se tak v Kalifornii a Ride Pilot bude určen pro příští generaci čistě elektrických vozů Volvo. Díky tomu nabídnou řidičům více času pro sebe a zajistí ještě komfortnější a zábavnější jízdu. Jakmile bude ověřena jeho bezpečnost v dálničním prostředí, měl by být systém Ride Pilot podle plánu dostupný v rámci rozšířeného předplatného pro budoucí plně elektrické SUV značky.

Na vývoji softwaru Volvo spolupracuje se společností Zenseact. Ta se zabývá vývojem softwaru pro autonomní řízení. Pomohou také vývojáři z firmy Luminar, která je jedním z technologických partnerů automobilky. Detekční sada je tvořena více než 24 senzory, včetně průkopnického senzoru Iris LiDAR společnosti Luminar, které hladce spolupracují s nově vyvinutým softwarem. Systém musí nejdříve projít náročným testováním a prověřováním bezpečnosti. Hodně práce dá vyladění v dálničním prostředí a v různých situacích. Právě ty často dělají neplechu i u ostatních bezpečnostních systémů vozidel.

Do poloviny letošního roku má Volvo v plánu zahájit testování na silnicích v Kalifornii, která díky místnímu klimatu a dopravním i legislativním podmínkám nabízí optimální prostředí pro zavádění technologií autonomního řízení. Jakmile bude Ride Pilot plně prověřen a získají se všechna potřebná schválení, Volvo jej představí právě na trhu v Kalifornii. Teprve pak jej začne uvádět pro další trhy a regiony po celém světě.

Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Na vavrinech chrapajici Tesla uz davno potrebovala zdravou konkurenci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze