Volkswagen vloni dodal 394 tisíc elektromobilů, na Teslu to ale nestačilo

7
Volkswagen vloni dodal 394 tisíc elektromobilů, na Teslu to ale nestačilo
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Dodávky elektromobilů Volskwagen narostly meziročně o 21,1 %
  • Stále však tvoří jen necelých 9 % na celkovém objemu dodávek
  • Zhruba 40% podíl na odbytu elektrických aut drží Čína

Volkswagen se vloni potýkal hned s několika problémy s dodavatelským řetězcem i vlastní softwarovou divizí Cariad, což vedlo k omezení výroby a poklesu podílu elektromobilů na celkových počtech z 11 na 9 % v rámci VW Group. Samotné značce Volkswagen se podařilo podíl naopak navýšit, a to z 6,9 na 8,3 %. Nutno dodat, že řada konkurentů už se pohybuje v dvoumístných číslech a například Volvo dodalo 15 % BEV a meziročně navýšilo jejich prodej o 70 %. Samotnému Volkswagenu se podařilo významně navýšit celkové prodeje elektrických modelů o 21,1 % a některé konkrétní modely zaznamenaly výrazné dílčí úspěchy. Například ID.4 si v Německu meziročně polepšil o 62,9 %, v USA dokonce o 82,4 %. Zdaleka nejmarkantnější je ovšem více než 200% oživení prodejů ID.3 v Číně, byť v rámci cenové války s Teslou a za cenu omezení marží.

Celková poptávka na klíčových trzích se ale vloni ochlazovala, což by měly pomoci změnit evropské slevy uvedené počátkem letošního roku a také modernizované modely ID.4 a ID.5. Největším vyzyvatelem je samozřejmě Tesla, jejíž Model Y se v tuto chvíli zdá být absolutně nejprodávanějším automobilem světa napříč kategoriemi (tuto informaci se snažíme ověřit) a která přeskočila Volkswagen na americkém trhu s podílem 4,2 %.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Musíte hodnotit koncern, tedy celkové prodeje všechn značek. Stejně jako kdybyste vzali z Tesly jeden model a ten porovnávali s VW.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze