Volkswagen se nechce spokojit s označením GTX. Časem přijde adekvátní náhrada

2
Volkswagen se nechce spokojit s označením GTX. Časem přijde adekvátní náhrada
Fotografie: Volkswagen
  • Označení GTX je zatím pouze dočasným řešením
  • Později se mají sportovní modely Volkswagenu jmenovat jinak
  • Ke změně má dojít za tři roky

Volkswagen chce za tři roky skončit s označením GTX, které je již třetím rokem součástí vrcholných verzí elektromobilů značky, jak informuje autocar.co.uk, který rovněž hovořil se šéfem značky Thomasem Schäferem. Právě ten prozradil více informací, přičemž již nyní je jasné, že od roku 2027 se v modelové nabídce objeví dvě slavné zkratky: GTI a R. Takto označené vozy až doposud patřily mezi to nejlepší, co se dalo s logem Volkswagenu koupit. Rozdílem byl pohon, protože zatímco GTX rovnou odkazuje na elektromobil, GTI a R jedou po spalovací koleji. Německý výrobce chce od roku 2030 používat označení R jako samostatnou značku, což je dalším důvodem, proč musí dojít k postupnému rozdělení všech zkratek.

Původně bylo označení GTX vyhrazeno výhradně pro dvoumotorové verze elektromobilů. Jenže třeba nedávno představený ID.3 GTX je poháněn jen jedním motorem vzadu. „GTX je výkonné označení modelů na platformě MEB, u dalších produktů se ale vrátíme ke klasickému GTI a R,“ řekl ředitel značky. Prvním vozem, který označení GTI dostane, bude v roce 2027 plně elektrický Volkswagen Golf. U něj se tak vlastně kromě jiného typu pohonu nedočkáme ničeho převratného. Aktuálně Volkswagen interně utváří budoucnost značky GTI, ale Schäfer současně v rozhovoru zdůraznil, že je důležité zůstat věrný svým kořenům. GTI tak nejspíše přinese opět výhradně přední pohon a nižší výkon oproti označení R. To má být čtyřkolkou s mnohem lepší akcelerací.

Diskuze ke článku
Zdenek Pokorný
Zdenek Pokorný
Jo řešit písmenka na to je užije ale aby postavily pořádné auto kterému funguje i softvér to néé, to je přece zákazníkovi šumák.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze