Elektrický hot-hatch bude! Volkswagen odhalil ID. GTI koncept

IAA Mnichov 2023
Elektrický hot-hatch bude! Volkswagen odhalil ID. GTI koncept
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Volkswagen představil koncept ID. GTI
  • V podstatě jde o Volkswagen ID.2 GTI
  • Půjde o ostrý elektrický hot-hatch

Volkswagen rychle rozšiřuje svoji rodinu čistě elektrických modelů ID. A jedním z vůbec nejočekávanějších je ten nejlevnější člen. Letos představené ID.2All má dorazit v roce 2025 a s cenou pod 600 tisíc korun má za úkol přinést elektromobily do mnohem většího počtu garáží. Při představení také zaznělo, že si pro nás Volkswagen v souvislosti s tímto modelem chystá překvapení. A to odhalil právě dnes na autosalonu IAA 2023 v Mnichově. Můžeme se tak těšit na elektrický hot-hatch ID. GTI, který zatím Volkswagen představil jako koncept, ale je takřka jisté, že se od reálného sériového modelu odlišuje jen velmi málo.

Volkswagen ID. GTI koncept – první dojmy

Volkswagen navazuje na svou ikonickou značku GTI vyhrazenou pro vysokovýkonné modely a převádí ji do elektrické éry. Doplní tak již používanou značku GTX, kterou Volkswagen používá pro své nejvýkonnější modely s pohonem všech čtyř kol. Tradiční značka GTI bude vyhrazena pro modely s pohonem pouze jedné nápravy. Volkswagen věří, že se podaří navázat na legendární modely Golf GTI.

Volkswagen ID.2 GTI bude ostrá předokolka

Konkrétní technické parametry, které by Volkswagen ID.2 GTI měl mít, nezazněly, ale je jasné, že poháněná náprava bude ta vpředu. Platforma MEB Entry, která je určená pro nejmenší elektromobily koncernu Volkswagen, má totiž elektromotor vpředu. To je trochu překvapivé, protože teoreticky jednodušší a levnější je poháněná zadní náprava s elektromotorem vzadu. S předním pohonem navíc bude těžší udělat zábavný elektrický hot-hatch, ale zase na druhou stranu to bude něco jiného, než nabízí většina konkurentů. A naváže to na tradici již zmíněných Golfů GTI, které byly také předokolky.

Od výchozí ID.2all se koncept Volkswagenu ID.2 GTI liší hlavně sportovně tvarovaným předním nárazníkem, velkými sportovními koly, sportovně tvarovanými prahy a zadním nárazníkem s výrazným difuzorem. Na horní hraně pátých dveří pak nalezneme spoiler.

V tuto chvíli jde sice o koncept, ale měl by být blízko sériové podobě. Jak se vám Volkswagen ID.2 GTI líbí? Napište nám svůj názor do komentářů.

Diskuze ke článku
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 4. 9. 2023 11:16
Cely ten ID.2all na rok 2025 je pozde. To bude Evropa zaplavena Teslamy a cinskimi vyrobkami. A ID.2all bude konkurovat cenove jete TMY/3 SR, a prohraje to. Zvlast restylove TM3. Tohle nebude mit ventilovane sedacky a vykon. Tak jen kdo bude chtit packy pod volantem to koupi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze