Golf, GTI, R. Známé značky přežijí, ale nebudou jako dříve

Golf, GTI, R. Známé značky přežijí, ale nebudou jako dříve
Fotografie: Volkswagen
  • Volkswagen připravuje na elektrickou budoucnost i svůj marketing
  • Legendární jména a zkratky zůstanou, ale dostanou nové role

Volkswagen si podle motor1.com nechal patentovat novou podobu ikonické zkratky GTI. Ta dostane místo písmene I stylizovaný blesk. Co to znamená, asi není třeba vysvětlovat. Ale kdyby přeci jenom: tato tři písmena, která dostala na příď rychlá verze první generace Volkswagenu Golf, znamenají Grand Touring Injection. V roce 1981 zdůrazňovala, že dotyčný Golf má pod kapotou místo tehdy obvyklého karburátoru moderní vstřikování paliva. Jenže v elektromobilech nebude co vstřikovat, takže se původní význam ztrácí. Nový zatím neznáme, ani přesně nevíme, kdy vyjede první rychlý elektrický Volkswagen s tímto označením, ale zřejmě to nebude před rokem 2028.


Aspoň tedy ne v případě Golfu GTI, protože jeho devátá generace, již čistě elektrická, zřejmě přijde právě až v roce 2028, nebo dokonce o rok později. Tu aktuální ostatně čeká modernizace až napřesrok (a zřejmě při ní přijde o manuální převodovky, přinejmenším u verze GTI). Jenže samotná zkratka GTI by se mohla elektrifikovat už dříve; ostatně ve spalovacích časech ji také nenosil pouze Golf, ale i celá řada dalších modelů, včetně Passatu. Řeč je o výkonné studii čtyřmetrového elektromobilu Volkswagen ID. 2all představené v březnu. Ta nejenže vymazala poslední zbytky vzpomínek na Kabaňův nápaditý design (viz studie ID.LIFE), ale také představila startovní elektrickou platformu MEB Entry s předním pohonem.

Ostatně Volkswagen na výkonnější verzi tohoto modelu pracuje a pokud bude mít stejných 226 koní a stovku z klidu za 6,9 s, o dostatek atraktivity se bát nemusí. A to i s maximálkou pouhých 160 km/h. Právě k ní by se označení GTI docela hodilo, nemyslíte?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze