Volkswagen hodlá brzy zpoplatnit autonomní jízdu u svých modelů

2
Volkswagen hodlá brzy zpoplatnit autonomní jízdu u svých modelů
Fotografie: Volkswagen
  • Za hodinu autonomní jízdy by Volkswagen účtoval v přepočtu 180 Kč
  • Do pár let se tato služba spustí u prvních vozů Volkswagen

Po vzoru Tesly chce Volkswagen začít účtovat poplatek za to, že řidiči jeho budoucích vozů budou moci využívat plnohodnotnou autonomní jízdu stupně 4. Podle topgear.com by každý majitel vozu s touto technikou měl platit za jednu hodinu autonomní jízdy přibližně 7 eur, což je v přepočtu 180 Kč. Kdo by si snad myslel, že se jedná o vtip, tak bohužel nikoliv. Nový záměr o zpoplatnění jízdy v chytrých vozech VW potvrdil sám Klaus Zellmer, člen představenstva automobilky.

Podle Zellmera by se mělo jednat o velmi výdělečný model, jenže je otázkou, zda není 180 Kč za hodinu jízdy bez držení volantu tak trošku moc. Pokud se totiž podíváme například na srovnání cen s americkým gigantem General Motors, u něj si zákazníci za podobnou službu měsíčně zaplatí 25 dolarů, což je v přepočtu 530 Kč. Ve prospěch německého výrobce ale hovoří větší technická dokonalost celého systému. Zellmer navíc chce do pár let plně konkurovat běžné hromadné dopravě a z jeho pohledu je 7 eur za hodinu plně odpovídající částka.

Diskuze ke článku
David K.
David K.
Tak to si nemusím auto kupovat a mohu jezdit taxikem.... Už neví, kde by ze zákazníků vytáhli zlaťáky.....
Ivan Hoe
Ivan Hoe
panejo, kolik pak vyjde 1km jízdy? Jestli si někdo myslí, že bude jezdit ještě někdy v budoucnu levněji než jezdíme dneska, tak je nenapravitelný optimista :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze