Vision URBANETIC od Mercedesu v Las Vegas nastínil budoucnost autonomních vozidel

Vision URBANETIC od Mercedesu v Las Vegas nastínil budoucnost autonomních vozidel
  • Pomocí výměnných kabin dokáže Vision URBANETIC zajistit přepravu 12 osob nebo až 10 europalet
  • V kabině se nenachází volant, zato zde najdeme displej umístěný ve stropu
  • Vision URBANETIC stojí na platformě Mercedesu eSprinter s dojezdem přibližně 150 kilometrů

Jak bude podle Mercedesu vypadat budoucnost autonomní dopravy představuje Vision URBANETIC. Účelem je, jak výrobce uvádí, „vytvoření rovnováhy mezi lidmi a technologiemi“. Jedná se o nový druh autonomního multifunkčního vozítka určeného pro městský provoz, které může přepravovat jak lidskou posádku, tak třeba náklad. To potvrzuje i zřetelný předěl mezi kabinou a spodní částí automobilu. Díky tomu se dá kabina pro pasažéry vyměnit za speciální kabinu určenou k přepravě nákladů o délce 5,14 metrů, do které lze umístit až 10 europalet.

Je Vision Urbanetic budoucností dopravy?

Do kabiny určené k přepravě osob se vejde až dvanáct osob, které se mohou usadit na kruhovou sedačku, a volant byste zde hledali marně. V interiéru nechybí ani prostory pro bezdrátové nabíjení telefonů nebo jiných zařízení. Nahoře se nachází displej, který pasažérům ukazuje ty nejdůležitější informace o zastávkách, zajímavých faktech o městě a přilehlých místech. Myslelo se však také na chodce, kteří například při přechodu silnice dostanou od automobilu upozornění o tom, že je automobil zaregistroval a mohou bezpečně přejít.

Mercedes přišel i s několika zajímavostmi, jako například skleněným designovým prvkem u předního skla nebo malými okénky v blízkosti podlahy. Za povšimnutí stojí také velké posuvné dveře, které slouží pro pohodlný nástup pasažérů. Vision URBANETIC stojí na platformě elektrického Sprinteru s dojezdem přibližně 150 kilometrů na jedno nabití. Také jste zvědaví na to, jak se v budoucnu Mercedesu podaří přetransformovat tuto zajímavou vizi do opravdového světa?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze