Valeo představilo elektromobil s 48voltovým napětím. Vyjde až o 20 % levněji

Valeo představilo elektromobil s 48voltovým napětím. Vyjde až o 20 % levněji
  • Vůz je mnohem ekonomičtější něž dosud existující vysokonapěťová řešení
  • Maximální rychlost činí 100 km/h a dojezd 100 km
  • Cena malého elektromobilu nedosahuje ani čtvrt milionu korun

Že je veletrh spotřební elektroniky CES také o automobilech již víte. Jedním z pravidelných vystavovatelů je firma Valeo, která se specializuje na autonomní technologie a vyzná se také v elektromobilitě. Obě kategorie totiž jdou spolu ruku v ruce. Elektromobil je například mnohem jednodušší automatizovat než automatizovat vozidlo s klasickým spalováním.

Na tento ročník CESu si ale Valeo přivezlo minielektromobil, který by mohl dávat ve městech dost dobrý smysl. Prototyp je vybavený nízkonapěťovým 48voltovým systémem. Jde o dvoumístné vozítko, jež lze dobíjet na jakékoli stanici. Maximální rychlost je sice 100 km/h, do města ale určitě více potřebovat nebudete. Na jedno nabití ujede reálně 100 kilometrů, takže při krátkých cestách po městě by mělo být vše bez problému.

Elektrický vůz s 48V palubní sítí je hlavně ve srovnání s elektromobily s vysokým napětím levnější až o 20 %. Je to zejména proto, že se obejde bez některých součástí a systémů, které kvůli bezpečnosti musejí systémy s vysokým napětím mít. Tenhle dvoumístný prcek je k dispozici v přepočtu za asi 188 000 Kč (9 000 dolarů). Pokud bychom připočetli 21% daň, cena by se pořád dostala pod 230 tisíc korun. Jako druhé auto do rodiny nebo doručovací vůz ve firmě má za nás výtvor Valea určitě palec nahoru.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze