V Praze vyrostl první Carport. Chrání, vyrábí, ukládá, nabíjí

V Praze vyrostl první Carport. Chrání, vyrábí, ukládá, nabíjí
Fotografie: ČEZ ESCO
  • V Praze vznikl první solární multifunkční přístřešek pro auta v areálu THMP
  • Ten slouží zároveň jako fotovoltaická elektrárna, nabíječka i úložiště energie
  • Jde o pilotní projekt pro interní účely, který má ověřit vhodnost pro další instalace

Akciová společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), 100% vlastněná městem Praha, se stará o veřejné osvětlení a další elektrická zařízení na území české metropole. Kromě toho je ale také obchodníkem s energiemi a buduje plus servisuje i nabíjecí infrastrukturu na území města, například chytré lampy na Vinohradech. Její nový počin sice není určen pro veřejnost, avšak poslouží za vzor pro využití parkovišť v hlavním městě. Ta se totiž mohou stát zároveň malými fotovoltaickými elektrárnami, schopnými využít získanou energii k přímému nabíjení zaparkovaných vozidel, a stabilizačním prvkem veřejné sítě díky kapacitnímu úložišti. Přesně tak funguje pilotní projekt THMP v servisním středisku pro Prahu 8, který vybudovala společnost EnShield. Součástí projektu je i vysokorychlostní nabíječka Kreisel Electric s výkonem 180 kW, kterou na základě výběrového řízení dodala společnost ČEZ ESCO.

Jedná se o první kompaktní akumulátorovou nabíječku v Česku, ve svých útrobách totiž skrývá baterii o kapacitě 115 kWh, schopnou pokrýt výpadky dodávek z FVE i z elektrické sítě. Eliminuje také nutnost drahé rezervace vysokého příkonu z veřejné rozvodné sítě. Primárním zdrojem energie je každopádně kryté stání pro 12 automobilů, zastřešené celkem 108 bifaciálními, tedy oboustranným solárními panely, schopnými zpracovat nejen přímé sluneční záření, ale i to odražené a rozptýlené. Proto je prostor posypán bílým kačírkem, který odráží vysoké procento světla. Špičkový výkon 39,96 kWp stačí i pro nabíjení elektrických ještěrek v sousedním areálu. Sekundárním efektem je ochrana zaparkovaných vozidel proti povětrnostním vlivům a poškození od krup.

Pilotní projekt poslouží jako zdroj testovacích dat pro posouzení efektivity a schopností dálkového monitoringu a řízení. Pokud se osvědčí, bude nabídnut i dalším společnostem či městským částem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze