V Praze rostou chytré lampy po desítkách

1
V Praze rostou chytré lampy po desítkách
Fotografie: THMP
  • Technologie hlavního města Prahy začaly budovat chytré lampy ve velkém
  • První byly právě zprovozněny, desítky dalších budou ještě letos
  • Počínaje příštím rokem se začnou počítat na stovky

Několik vinohradských ulic nad náměstím Jiřího z Poděbrad bylo vybráno pro pilotní projekt chytrých lamp (EVR), které kromě své základní funkce, tedy osvětlení ulic, dostaly na starost ještě dobíjení elektromobilů. Na starost jej dostala společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) vlastněná hlavním městem Prahou v kooperaci s PRE. V tuto chvíli už v ulicích Moravská, Korunní, Chodská, Kladská, Slezská a Slovenská na Praze 2 slouží elektromobilistům prvních 13 chytrých lamp poskytujících 25 AC přípojek o maximálním výkonu až 22 kW. Napájeny jsou přímo z distribuční soustavy společně s LED osvětlením a navíc předcházejí nutnosti budovat kvůli nabíjecím místům na ulicích další sloupky.

Nabíjecí místa mají podobu klasických lamp veřejného osvětlení s integrovanou rozvodnou skříní, na nichž jsou připevněny wallboxy s jednou či dvěma elektrickými přípojkami. Každá ze zásuvek typu 2 (Mennekes) poskytuje až 22 kW a nabíjení se spouští buď prostřednictvím čipu THMP, který zároveň funguje i na nabíječkách jiných operátorů, nebo PRE. Možná je i jednorázová autorizace skrz QR kód, stanice jsou rovněž zapojeny do mezinárodního autorizačního systému Hubject; jsou tedy přístupné i zahraničním zákazníkům s příslušnou roamingovou smlouvou. U některých nabíjecích bodů budou vyhrazená místa s omezením stání na 12 hodin, které by mělo pohodlně stačit na plné dobití elektromobilu přes noc či naopak během pracovní doby.

Výsledky pilotního projektu na Vinohradech budou sloužit jako vodítko pro další plánování umístění chytrých lamp. Vinohrady však nejsou jediné, jejichž obyvatelé si ještě letos užijí výhod pohodlného nabíjení přímo na ulici. Dalších 42 EVR lamp už je hotovo a připraveno ke spuštění ještě před Silvestrem na Proseku, ve Vokovicích, na Kamýku, v Hájích a na Černém Mostě. Aktuálně už se budují další v Kobylisích, Bohnicích, Dvorcích, Vršovicích, na Vinohradech a Velké Ohradě. Příští rok jich začne sloužit celkem 240, v následujících letech už půjde o násobky tohoto čísla.

Celkem deset ze třinácti chytrých lamp na Vinohradech dostane vyhrazená místa k nabíjení. Poté bude jejich přidělování vyhodnoceno
Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Nedávno jsem přemýšlel, jak by měla ta dvě podélná stání u lampy být vyznačena , obzvlášť pokud je lampa vlevo. Mnoho aut ma zásuvku vpravo vzadu a pokud ta stání budou symetricky k lampě, tak to zadní to má dost daleko. Větší smysl by mělo vyznačit jedno u lampy a druhé před ní, pak by ale asi bylo potřeba otočit wallbox směrem k chodníku a to přední stání by se stalo zcela nepoužitelné pro auta se zásuvkou v přední masce nebo pro PHEV se zásuvkou v předním blatníků. Každopádně z toho vychází nutnost vlastnit 8m dlouhý kabel pro pohodlné nabíjení na veřejných stanicích.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze