Brno má první chytrou lampu, Praha už není sama

1
Brno má první chytrou lampu, Praha už není sama
Fotografie: Teplárny Brno
  • Teplárny Brno provozují ve svém domovském městě na 60 nabíječek
  • Letos má přibýt dalších dvacet, koncem roku 2030 jich má stát 500
  • Mezi nimi se objevila i novinka v podobě nabíjecí lampy

Vůbec první chytrá lampa mimo Prahu se objevila na třídě Kapitána Jaroše 19 v širším centru Brna ve čtvrti Černá Pole. Poskytuje jednu zásuvku o výkonu 22 kW a umístěna je v parkovací zóně E, takže během nabíjení není nutné platit parkovací poplatky. Agilní poskytovatel nabíjecích služeb Teplárny Brno v budování dalších lamp chce pokračovat, a to ve spolupráci s tamější technickou správou komunikací TSB. Díky tomu se při instalaci či opravách pouličního osvětlení na vytipovaných lokalitách rovnou namontují příslušné chráničky či dostatečně silnou kabeláž. Ta stávající totiž nebývá k instalaci nabíječek vhodná.

Náklady na vybudování chytré lampy byly podle providera nižší než u klasické sloupkové nabíječky, navíc nedošlo k záboru dalšího veřejného prostranství. Autorizaci umožňuje vlastní čip či aplikace, která obslouží i neregistrované zákazníky a přesměruje je na platební bránu. Aktivity tepláren jsou koordinovány s magistrátem a mají pomoci Brnu zvládnout nápor elektromobilů, kterých by tam mělo podle odhadů koncem roku 2030 jezdit kolem 20 000.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
Musím uznat, že nabíječka v Brně je daleko menší a vypadá prostě lépe, než opičárna v Praze. Který debil to v Praze schválit? Smetl bych to ze stolu a přepracovat, je to příliš velké na 22kw nabíječku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze