Už i Šumava má rychlonabíjecí stanici pro elektromobily

Už i Šumava má rychlonabíjecí stanici pro elektromobily
  • Nabíjecí stanici najdete v Kašperských Horách
  • Stojan od ABB nabízí nabíjecí standardy CHAdeMO, CCS i Mennekes

Další dobrá zpráva pro všechny elektromobilisty. Novou rychlonabíjecí stanici najdete také na Šumavě, a to konkrétně v Kašperských Horách. Skupina ČEZ totiž ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava zahájila výstavbu sítě veřejných dobíjecích stanic vhodných pro všechny nejrozšířenější standardy dobíjení. Stojan ABB je vybaven DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení výkonem až 22 kW. Všechny podrobnosti najdete v naší mapě nabíjecích stanic.

Program spolupráce Správy NP Šumava a Skupiny ČEZ v oblasti rozvoje elektromobility má dlouhodobý charakter. Jeho součástí je mimo jiné i tříletá zápůjčka elektromobilů Nissan Leaf a Volkswagen e-Golf, které momentálně při svých služebních cestách využívají zaměstnanci Správy NP Šumava.

Chceme pomoci propagovat elektromobil jako ekologický a levný způsob dopravy, který je ideální pro provoz na území největšího národního parku v České republice. Jsme rádi, že Šumava se stává součástí celostátní infrastruktury pro elektromobily a pro řidiče elektromobilů je tak více pohostinná,“ řekl Pavel Hubený, ředitel Národního parku Šumava.

Na území Plzeňského kraje provozuje Skupina ČEZ celkem 6 veřejných dobíjecích stanic, z toho 5 rychlodobíjecích. Ty jsou řidičům k dispozici v Plzni (Guldenerova a Univerzitní ulice), v Kladrubech (ČS Benzina u dálnice D5) a v Přešticích (Třída 1. máje). Normální dobíjecí stanice (doba dobití většiny kapacity baterie za cca 2 hodiny) funguje v plzeňském centru Plaza. Do budoucna ČEZ plánuje výstavbu v dalších lokalitách po celém Plzeňském kraji, zejména ve větších městech a u hlavních tahů.

V České republice je aktuálně registrováno zhruba 2 500 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, loni rekordních 725 elektrických aut a letos do konce dubna dalších 221 elektromobilů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze