Uplatní se Muskova technologie ovládání strojů myšlenkami i ve vozech?

Uplatní se Muskova technologie ovládání strojů myšlenkami i ve vozech?
Fotografie: twitter Elona Muska
  • Technologie bude přímo propojena s naším mozkem
  • Prozatím byla testována jen na zvířatech, avšak pokusy na lidech jsou na spadnutí
  • Technologie slibuje celou řadu možností využití, dost možná i v automobilech
  • Pouhou myšlenkou by šlo vybírat cíl cesty nebo ovládat jednotlivé prvky automobilu

Elon Musk, to není jen automobilka Tesla, ale celá řada na první pohled neuvěřitelných projektů, ve kterých se mu daří přinášet budoucnost do současného světa. Ať už se budeme bavit o společnosti SpaceX, která vynáší satelity na oběžnou dráhu, či Boring Company, která hloubí dopravní tunely pod městy, vždy jde o projekty, které slibují velký pokrok.

Neuralink

Musk jde však stále kupředu a nyní prostřednictvím své společnosti Neuralink pracuje na nové technologii, pomocí které bychom měli být schopni pouhou myšlenkou ovládat nejrůznější počítačová zařízení. Tato technologie byla prozatím testována na krysách, kterým byly do neuronů a synapsí vloženy miniaturní elektrody. Společnost by ráda již příští rok zahájila testování také na lidech, kdy by se měla síla technologie projevit naplno.

Možná to zní na první pohled zvláštně, ale nakonec pravděpodobně jako lidstvo dosáhneme symbiózy s umělou inteligencí. Není to nutnost. Je to něco, co si budete moci vybrat. Ale myslím si, že právě taková možnost je pro další vývoj civilizace důležitá,“ řekl Elon Musk na konferenci v San Francisku.

Jak informovala agentura Bloomberg, pro implantaci technologie bude potřeba v lebce vyvrtat čtveřici menších děr, do kterých budou vloženy 4 senzory. Ty ve spolupráci s malým počítačem umístěným za uchem umožní pomocí vjemů ovládat zvolená zařízení. Vypadá to jako neuvěřitelné sci-fi, ovšem v budoucnu by se mohlo jednat o zcela běžně využívané zařízení.

Tato technologie by navíc mohla nalézt své uplatnění také v automobilovém průmyslu. Musk rád nejrůznějším způsobem propojuje aktivity svých společností. Nebylo by tedy překvapením, pokud by v případě pozitivních reakcí uživatelů na technologii společnosti Neuralink přišla Tesla s řešením, jak využít tuto technologii u svých vozů.

Neuralink

Možností, jak pomocí mysli komunikovat s vozem, je hned několik. Majitel automobilu by vůz mohl pomocí myšlenky odemknout a také nastartovat. O samotné řízení se v budoucnu již nejspíše bude starat pokročilý autonomní systém, ale pouhou myšlenkou by bylo možné vybrat cíl cesty či hudbu, přizpůsobovat si teplotu ve voze či osvětlení a ovládat některé další prvky vozu. Možností se zkrátka nabízí celá řada.

Stále se však bavíme o poměrně vzdálené budoucnosti. Společnost prozatím uvažuje o možnostech vkládání textu do zpráv či e-mailů nebo listování mezi aplikacemi. Mluví se však i o odvážnějších způsobech využití, jako je stahování cizího jazyka přímo do mozku, digitální výměna myšlenek a informací či jejich zálohování. Tato technologie by skutečně mohla být krokem vstříc zcela nové budoucnosti, kdy se začne stírat rozdíl mezi člověkem a strojem. Společnost se však chce prozatím zaměřovat především na osoby, kterým by technologie mohla pomoci k alespoň částečnému návratu do běžného života, tedy na osoby trpící nejrůznějšími onemocněními a paralýzami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze