Tesla vydala novou statistiku týkající se bezpečnosti Autopilota

Tesla vydala novou statistiku týkající se bezpečnosti Autopilota
Fotografie: Tesla Motors
  • Zprávu od minulého roku vydává pro každý kvartál
  • Cílem je informovat o bezpečnosti systému Autopilot
  • Nově Tesla přidala také statistiky týkající se požárů vozů

Stalo se již tradicí, že automobilka Tesla vydává po každém uplynulém kvartálu bezpečnostní zprávu, která informuje o počtu dopravních nehod vozidel Tesla. Nově přidává také informace o požárech svých elektromobilů.

Automobilka se rozhodla pro zveřejňování čtvrtletních bezpečnostních zpráv na základě množících se novinových článků, které informovaly o nehodách vozů Tesla a jejich požárech, a to i v případě, kdy vozy Tesla nenesly na nehodě žádnou vinu.

Vůbec první bezpečnostní zpráva přišla v říjnu loňského roku a informovala o nehodách za třetí kvartál roku 2018. V této době Tesla registrovala jednu nehodu na 5,37 milionu ujetých kilometrů s aktivovaným systémem Autopilot. Tesla nezapomněla dodat ani údaje o počtu nehod bez aktivovaného Autopilota, kdy došlo k havárii v průměru po každých 3 milionech ujetých kilometrů. Výsledkem tedy bylo méně nehod při aktivovaném systému Autopilot.

Tesla Model 3

S tím, jak se flotila vozů Tesla rozšiřuje, logicky přibývá také nehod. To potvrdila i předposlední bezpečností zpráva automobilky, která však poukazovala na to, že přes rostoucí počet nehod je jízda s aktivovaným systémem Autopilot stále bezpečnější, než pokud řídí člověk.

Nejnovější bezpečnostní zpráva pro druhý kvartál roku 2019 navíc ukazuje, že došlo k velkému zlepšení. Automobilka opět komparovala nehody vozů s aktivovaným systémem Autopilot s nehodami automobilů, které neměly aktivovaný systém Autopilot, ani žádné jiné bezpečnostními prvky. Výsledkem je jedna nehoda vozu Tesla na 5,26 milionu ujetých kilometrů s aktivovaným systémem Autopilot. Bez aktivovaného systému Autopilot havarovaly vozy Tesla každých 3,5 milionu kilometrů a v případě, kdy neměl vůz zapnuté žádné bezpečností prvky, docházelo k nehodám každých 2,26 milionech najetých kilometrech. Tesla navíc přidala srovnání s průměrným počtem nehod ve Spojených státech, kde dochází k nehodám každých 801 tisíc ujetých kilometrů.

Tesla nově přinesla také údaje o požárech svých vozidel. Podle nich došlo k požáru vozu v letech 2012 až 2018 v průměru po 273,5 milionech ujetých kilometrech. A opět přidala trochu čísel z celostátní statistiky, která informuje o tom, že ve Spojených státech dochází k požáru vozů po každých 30,5 milionech najetých kilometrech. Tesla do statistiky požárů svých vozů nezahrnula případy, kdy vůz vzplanul na základě žhářství či dalších nezaviněných příčin, které jsou důvodem požáru vozů Tesla v 15 % případů.

Tesla plánuje vydávat aktuální bezpečností zprávu týkající se nehod svých vozů každý kvartál. Co se týče požárů, o nich bude zpráva mluvit vždy jednou ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze