Tesla finišuje přípravu třetí verze své solární střechy

Tesla finišuje přípravu třetí verze své solární střechy
  • Solární krytina V3 přináší vyšší životnost, zajímavější design i nižší cenu
  • Tesla by ji konečně chtěla začít vyrábět ve velkém tento rok

S automobilkou Tesla si většina z nás spojuje především výrobu unikátních elektromobilů, které přinesly do světa automobilového průmyslu malou revoluci. Tesla ovšem také nabízí některá energetická řešení, mezi kterými najdeme i střešní krytinu, která funguje také coby solární panel.

Automobilka oznámila práci na této unikátní technologii v roce 2017 s tím, že objemová produkce a instalace na první domy bude spuštěna v roce následujícím. Jak už je u Tesly zvykem, vše se nakonec zpozdilo. Inovativní střešní krytina byla instalována pouze na domy několika vybraných zákazníků a pár vedoucích zaměstnanců Tesly. Objemnější produkce by ale měla začít tento rok. Podle Elona Muska je zpoždění způsobeno určitými změnami, které musely být na produktu provedeny. Ty byly nezbytné zejména z hlediska navýšení životnosti jednotlivých tašek, u kterých chce Tesla poskytovat záruku trvající 30 let.

Musk však nyní na schůzi akcionářů prozradil, že společnost aktuálně pracuje na třetí verzi střešní krytiny: „Chystáme se dokončit třetí verzi solární střechy. Integrovat solární článek do střešní tašky tak, aby vypadala dobře a vydržela 30 let, je vlastně docela tvrdý technologický oříšek.“

Musk dále prozradil, že společnost měla problémy s testováním na střechách, ovšem nyní je mnohem jistější. Třetí varianta střešní krytiny by tedy měla po technologické stránce odpovídat všem požadavkům, a dokonce s sebou přináší další příjemný bonus v podobě možnosti snížení ceny.

Podle odhadů mohou majitelé standardního domu očekávat pořizovací náklady přibližně 21,85 dolarů za čtvereční stopu střechy. Pro lepší představu vychází jeden čtvereční metr na 235 dolarů, tedy přibližně 6 400 korun. Jde tedy o poměrně drahou záležitost, avšak v potaz musíme brát třicetiletou záruku a také produkovanou energii, která se výrazně podepíše na snížení částek účtu za elektřinu.

Tesla Solar Roof

Webu electrek.co se dostaly do rukou informační materiály, které Tesla rozeslala některým zákazníkům. Ty představují inovovanou střešní krytinu, která má na první pohled výraznější strukturu než původní verze a na fotkách vypadá skutečně dobře. Podle Tesly je maximálně odolná proti povětrnostním vlivům a díky lemování i novým hřebenáčům nabízí jedinečný design.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze