Lexus v rámci partnerství akce poskytuje shuttle službu pro vybrané hosty a další doprovodné aktivity spojené s dopravou. O dopravu se postarají hybridní a plug-in hybridní vozy Lexus, takže doprava bude zčásti lokálně bezemisní. Zároveň na místě bude mít vystavené nejzajímavější modely. Se soutěží se propojí také společným brandingem a společnými marketingovými aktivitami offline i online.
„Lexus má s touto tradiční a ve světě gastronomie extrémně prestižní soutěží mnoho společného. Mimo jiné je to absolutní důraz na řemeslnou zručnost, preciznost a filozofii dosahovat těch nejlepších možných výsledků. V neposlední řadě nás skrze našeho dlouholetého ambasadora Zdeňka Pohlreicha pojí láska k vysoké gastronomii,“ říká manažer značky Lexus Jakub Květoň.
Vítěz vzejde z bodování technické poroty a dvou mezinárodních degustačních porot. Hodnotit se bude především chuť, prezentace a originalita pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.
Kuchařská olympiáda nebo kuchařský Oscar
Soutěžící, tedy 12 vybraných kuchařů se svými týmy, budou mít za úkol připravit dva teplé pokrmy, které ohodnotí 30 porotců. Soutěžit se bude živě, před zraky diváků. Soutěž fungující od roku 1987 je označována jako kuchařská olympiáda, kuchařský Oscar nebo kuchařské mistrovství světa. „Přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že jsme pro ně ten správný partner, nám trvalo rok a půl. Jde o opravdu nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě. Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d`Or jen 19,” podotýká ředitel Bocuse d`Or Czech Adam Eliáš, který je zároveň výkonným ředitelem Českého Gastronomického Institutu.
Vzniknou unikátní pokrmy
Profesionální kuchaři se mohli do českého národního kola Bocuse d`Or hlásit do 28. 2. a součástí přihlášky byla i originální receptura. Zadání soutěže je uvařit dva teplé pokrmy. „Na místě budou skvělí kuchaři, moderátoři, spousta zajímavých informací, vzniknou unikátní pokrmy,“ říká Filip Sajler, generální sekretář Bocuse d`Or Czech.
Globální finále Bocuse d`Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta. Odborná porota hodnotí celkovou harmonii chutí v pokrmu, prezentaci talíře, použité techniky a efektivitu práce týmů. Soutěž s národním kolem a kontinentálním kolem ukončuje právě světové finále. Evropské kolo se bude konat v roce 2024 v Trondheimu.