Lexus NX byl zvolen nejlepším luxusním SUV střední třídy

2
Lexus NX byl zvolen nejlepším luxusním SUV střední třídy
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Nejvíce zaujala plug-in hybridní verze NX 450h+
  • Porota ocenila funkčnost hybridního systému a autonomní dobíjení baterie

Nový Lexus NX v soutěži nových vozů magazínu Auto Express za rok 2022 získal první místo v kategorii Nejlepší luxusní SUV střední třídy. Zaujal hlavně kvalitou plug-in hybridního provedení s označením NX 450h+. „Lexus výrazně posunul schopnosti NX, postavené na všestranné podvozkové platformě GA-K a překonává i řadu luxusních německých konkurentů,“ říká Steve Fowler, šéfredaktor magazínu Auto Express. S odkazem na desítky let zkušeností značky Lexus s technologiemi elektrifikovaných pohonů poukázal na elektrický dojezd tohoto modelu až 75 km. První plug-in hybridní elektrický pohon Lexus garantuje vysokou provozní hospodárnost i po vybití baterie.

NX 450h+ na rozdíl od konkurenčních modelů, které standardně přepínají na spalovací motor, automaticky přechází na hybridní pohon s autonomním dobíjením. „Naším cílem v případě zbrusu nového NX bylo definovat nový budoucí směr značky a našich produktů ve Velké Británii, kde spojujeme bohaté zkušenosti s elektrifikovanými pohony a pečlivě je slaďujeme s tím, po čem naši zákazníci nejvíce volají,“ říká Chris Hayes, ředitel značky Lexus ve Velké Británii.

Tento přístup společně s naším zaměřením na řemeslné zpracování takumi a principy pohostinnosti Omotenashi se promítne i do našich SUV – zcela nového RX a čistě elektrického RZ – které uvedeme ještě v tomto roce,“ dodává Hayes. Koho by pak zajímala nová generace modelu NX, může se již brzy těšit na její podrobný test. Do rukou jsme totiž dostali provedení 350h a již teď můžeme prozradit, že získané ocenění v anketě Auto Express si vůz rozhodně zaslouží.

Technické parametry Lexus NX (2021) 350h

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 660 × 1 865 × 1 640 mm, 1 730 kg
PohonHybridní (elektřina/nafta), hnaná náprava: přední
Výkon179 (140 + 134) kW, 244 (190 + 182) koní, točivý moment: 239 Nm / 4 300 ot/min
Baterie?
Nabíjení
SpotřebaKombinovaná: ? l / 100 km
Cena od1 340 000 Kč