Uber se zavázal být do roku 2030 zcela elektromobilní, cestující si připlatí

Uber se zavázal být do roku 2030 zcela elektromobilní, cestující si připlatí
Fotografie: venturebeat.com
  • Díky příplatku cestujících za bezemisní transport bude Uber motivovat své řidiče ke koupi elektromobilu
  • Uber plánuje uzavřít partnerství s mnoha společnostmi v oblasti elektromobility
  • V některých městech se stává bezemisní přeprava nevyhnutelným krokem

Na theverge.com se objevila zpráva, dle které Uber v úterý prohlásil, že přejde na plně elektrická vozidla v USA, Kanadě a v Evropě, a to do roku 2030. Ve zbytku světa k tomu má dojít do roku 2040. Od 8. září zavádí společnost poplatek, který nese název „Uber Green“. Je zatím zaveden v 15 městech USA a Kanady. Za dolar navíc mohou cestující požadovat hybridní/elektrické vozidlo. Řidiči hybridních vozidel získají za vyzvednutí těchto cestujících dalších 50 centů za jízdu, zatímco řidiči, kteří používají plně elektrická vozidla, dostanou ještě o dolar více. To znamená, že cesty v hybridních/elektrických vozidlech Uberu budou pro zákazníky lehce dražší. To ale Uber považuje za nezbytné k tomu, aby se urychlil přechod na provoz s nulovými emisemi.

uber app

Na cestě za tímto ambiciózním cílem – zajistit do roku 2040 provoz s nulovými emisemi – zamýšlí Uber spolupracovat s výrobci automobilů, provozovateli autopůjčoven, stanic na dobíjení elektromobilů a řadou dalších partnerů. Se zástupci výrobců automobilů chce Uber spolupracovat zejména na rozšíření speciálních nabídek elektrických aut pro řidiče. Partnery mají být General Motors v USA a Kanadě, ve městech Velké Británie, Francie, Portugalska a Nizozemska se mluví o spolupráci s koncernem Renault-Nissan. Další variantou – pro řidiče, kteří si nebudou chtít elektromobil pořídit – bude možnost jeho zapůjčení ve spolupráci s autopůjčovnou Avis.

Uber současně doufá, že s přechodem na elektrický provoz mu pomůžou i vlády zúčastněných zemí. Společnost výslovně neodmítá regulace, které od společností provozujících taxi služby vyžadují větší podíl využívání elektromobilů. Současně ale dodává, že je potřeba větší spolupráce průmyslových odvětví a vládních činitelů k dosažení tohoto cíle. Poukazuje na nedávný krok v Londýně, kde v rámci nového plánu za čistší ovzduší (Clean Air Plan) zvýšili cenu míle o 15 pencí. Výtěžek z tohoto příplatku má jít přímo na pomoc řidičům Uberu, aby mohli všichni nejpozději do roku 2025 přejít na plně elektrická auta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze