Triumph prozradil více o elektrickém motocyklu

Triumph prozradil více o elektrickém motocyklu
Fotografie: Triumph
  • Triumph s elektrifikací zaspal, podle hesla „lépe pozdě než nikdy“ se na ni vrhá plnou silou
  • Impulzem byl průzkum mezi motorkáři, více než polovina uvažuje o elektrické motorce
  • O pomoc s vývojem požádal specialisty na elektrický pohon

Průzkum mezi britskými motocyklisty proběhl v únoru 2019, vývoj byl zahájen až tři měsíce poté. V situaci, kdy řada důležitých konkurentů už elektrické motorky prodává, případně dokonce testuje hotové prototypy, ukazuje Triumph teprve rendery budoucího konceptu. Elektropohon je však již hotov, takže by zpoždění nemuselo být fatální. Každopádně se máme nač těšit, protože Triumph si se svým individualistickým přístupem našel místo na slunci vedle japonských gigantů. A s elektrickými motocykly by se mu to mohlo povést znovu. Myslí si to i electrek.co.

Budoucí elektrický roadster Triumph TE-1 se odkazuje na minimalistický styl stávajícího typu Speed Triple 1200, jemuž by se měl vyrovnat i výkonově. Triumph se totiž spojil hned se dvěma externími firmami. Williams Advanced Engineering (WAE) pomohla s vývojem baterií, zatímco Integral Powertrain přispěl k vývoji vodou chlazeného elektromotoru. Ten umožní upravit podle přání výkon i charakteristiky pro různé typy jednostopých elektrovozidel. Agregát se vešel na místo spalovacího motoru, takže elektrická motorka nabídne podobné jízdní vlastnosti jako klasická. Měl by se tím také výrazně urychlit vývoj, protože s trochou nadsázky bude stačit dosadit elektrovýbavu do již hotového motocyklu.

Na projektu se podílela i univerzita ve Warwicku, stejně jako státní úřad pro bezemisní vozidla, který zafinancoval vývoj. Výsledkem je dokončení fáze 2, tedy provedení prvních úspěšných testů nové pohonné jednotky. Ta dosáhla až 130 kW (186 k) s vynikajícím průběhem výkonových křivek. Následovat bude fáze 3, tedy přizpůsobení rámu klasické motorky elektropohonu, a fáze 4 – sestavení testovací muly. Projekt je plánován jako dvouletý, takže prvních hmatatelných výsledků bychom se měli dočkat ještě letos.

Triumph TE-1
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze