Toyota převzala závod TPCA v Kolíně. Přináší to podstatnou novinku

Toyota převzala závod TPCA v Kolíně. Přináší to podstatnou novinku
Fotografie: Toyota
  • Toyota zde bude vyrábět novou generaci Yarisu
  • Chystá se zahájení třísměnného provozu

Kolínská továrna, která byla ještě loni známá pod zkratkou TPCA, začíná od prvního ledna 2021 vystupovat pod novým obchodním názvem TMMCZ. Podnik totiž kompletně převzala automobilka Toyota, která zde bude i nadále vyrábět automobily nejen pod svou značkou, ale i pro skupinu PSA. Jde o malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1. V roce 2021 navíc Toyota v kolínském závodě rozjede výrobu nového hybridního Yarisu, takže půjde v pořadí o třetí automobilovou značku, která v Česku po firmách Hyundai a Škoda Auto bude vyrábět své elektrické vozy.

„Společný podnik vznikl už v roce 2002 a je jedním z největších exportérů. Od roku 2005 vyrábí malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 a v jejich výrobě bude pokračovat i nadále. V současné době firma investuje více jak čtyři miliardy korun do rozšíření kapacity a modernizace závodu. V průběhu tohoto roku přibude i výroba nové Toyoty Yaris, která bude se svou hybridní technologií v tomto závodu novinkou,“ uvádí oficiální tisková zpráva Toyoty.

„Náš závod se dnešním dnem stává plně součástí skupiny Toyota Motor Europe, která má v Evropě v současné době zastoupeno již osm závodů, vývojové centrum a několik logistických center. Zvýšená poptávka po našich vozech a příprava na výrobu nového modelu přinese zahájení výroby na tři směny, a to od 28.2.,“ uvedl Koreatsu Aoki, prezident TMMCZ.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze