Továrna BMW v Mnichově za tři roky přejde výhradně na výrobu elektromobilů

1
Továrna BMW v Mnichově za tři roky přejde výhradně na výrobu elektromobilů
Fotografie: BMW Group
  • Éra automobilů se spalovacími motory z Mnichova skončí po 75 letech
  • Přestavba továrny si vyžádá investici 650 milionů eur
  • Nejdříve zde bude výroba elektromobilů probíhat souběžně se spalovacími modely

Pro továrnu BMW Group v Mnichově začíná nová éra: od roku 2026 se v ikonickém mateřském závodě bude vyrábět sedan Neue Klasse. Již o rok později bude továrna vyrábět pouze čistě elektrické modely, čímž se stane prvním místem ve stávající výrobní síti BMW Group, které úspěšně dokončí transformaci na elektromobilitu. „Mnichovská továrna je vynikajícím příkladem naší schopnosti přizpůsobit se. Investujeme zde 650 milionů eur a od konce roku 2027 budeme v našem mateřském závodě vyrábět výhradně čistě elektrické vozy,“ říká Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu. „Jen v loňském roce jsme zahájili výrobu šesti čistě elektrických modelů. Zároveň jsme dosáhli výrobního rekordu, čímž jsme dokázali, že v naší výrobní síti jsme schopni současně dodávat i utvářet budoucnost.

Peter Weber, ředitel mnichovské továrny BMW Group, dodává: „Mnichov je tepajícím srdcem BMW. Mnichovský závod je inovativní a přizpůsobivý. Stejně jako v šedesátých letech minulého století, i nyní pokládá Neue Klasse základy, na nichž se postaví nová identita naší továrny. Skutečnost, že tato komplexní transformace probíhá současně s výrobou přibližně 1 000 vozů denně, je v Mnichově obvyklá a je možná díky mimořádnému nasazení všech našich zaměstnanců. Jsme rádi, že můžeme mnichovskou továrnu počínaje sedanem Neue Klasse nasměrovat do plně elektrické budoucnosti.“ Mnichovská továrna BMW Group je ukázkovým příkladem plynulého přechodu do éry elektromobility. V roce 2015 se na stejné výrobní lince jako spalovací vozy začaly vyrábět první plug-in hybridní modely. V roce 2021 se pak BMW i4 stalo prvním čistě elektrickým vozem vznikajícím na stejné výrobní lince. V současné době má každé druhé vozidlo, které sjede z místní výrobní linky, čistě elektrický pohon.

Od roku 2026 bude výroba vozů Neue Klasse v mnichovském závodě zpočátku probíhat souběžně s produkcí aktuálních modelů. Asi o rok později, od konce roku 2027, bude mateřská továrna BMW Group prvním stávajícím závodem v celosvětové výrobní síti, který bude vyrábět výhradně čistě elektrické vozy. Éra vozů se spalovacími motory se tak v Mnichově uzavře 75 let po uvedení modelu BMW 501 na trh v roce 1952. Po zahájení výroby v nové továrně v maďarském Debrecínu a v Mnichově se budou vozy Neue Klasse vyrábět také v čínském Šen-jangu a v mexickém San Luis Potosí. V průběhu více než stoleté historie prošla mnichovská továrna BMW Group mnoha změnami a opakovaně se přetvářela. Kromě přechodu z výroby leteckých motorů na automobily bylo dalším významným milníkem továrny úspěšné zavedení výroby modelů Neue Klasse v 60. letech minulého století.

V současné době v továrně probíhají přípravy velkých změn provázejících příchod nových modelů Neue Klasse od roku 2026. Investice v hodnotě 650 milionů eur bude použita na čtyři budovy, včetně nové montážní linky s logistickými prostory a nové karosárny. Aby bylo možné v rámci omezené celkové plochy továrny v centru Mnichova vytvořit prostor, byla tradiční výroba motorů po přibližně 70 letech přesunuta z mateřského závodu do továren Hams-Hall ve Velké Británii a Steyru v Rakousku. Pro různé výrobní úkony v Mnichově pro místní továrnu nebo pro jiné lokace v rámci výrobní sítě bylo vyškoleno 1 200 zaměstnanců. Stejně jako v 60. letech a při všech dalších proměnách od té doby probíhá i současná transformace továrny BMW Group v Mnichově za pokračování aktuální výroby. Bez ohledu na stavební práce sjíždí ze společné výrobní linky každý den přibližně tisíc vozů, mezi nimiž jsou modely BMW řady 3 a BMW i4. Rozsáhlá změna orientace mnichovské továrny je zárukou její dlouhodobé budoucnosti, je také významnou investicí do Bavorska jako průmyslové lokality.