Zvládne Mercedes EQS SUV trasu Praha – Brno a zpět bez nabíjení?
test

Zvládne Mercedes EQS SUV trasu Praha – Brno a zpět bez nabíjení?

Test dálničního dojezdu + video
1

Pravidelně pro vás testujeme reálný dálniční dojezd nejnovějších elektromobilů a dnes je řada na nejluxusnější elektrické SUV od Mercedesu a zároveň jeden z nejdražších a nejlepších elektromobilů, které si dnes můžete vůbec koupit. Jaký bude mít reálný dálniční dojezd? To prozradí náš dnešní test.

Luxusní koráb EQS SUV stojí na stejné platformě jako liftback EQS, se kterým mimochodem kolegové vytvořili český rekord v dojezdu elektromobilem na jedno nabití přes 850 kilometrů. Na dálnici tento aerodynamický model ujede 420 kilometrů v zimě a přes 450 kilometrů v létě. Jak si ale povede jeho SUV varianta s horší aerodynamikou a mnohem větší čelní plochou? To jsme tentokrát nezjišťovali na naší standardní trase Praha – Rozvadov a zpět, ale rozhodli jsme se provést reálný test na trase Praha – Brno a zpět. Zvládne trasu bez nutnosti nabíjení?

Na test jsme obdrželi druhou verzi 450 4MATIC s pohonem všech kol (s rozměrem královských 22") a výkonem 265 kW, která slibuje WLTP dojezd 610 kilometrů. Pod podlahou najdeme obří 112 kWh baterii s využitelnou kapacitou 108,4 kWh.

Mercedes EQS SUV – test dojezdu

Mercedes-Benz EQS SUV 450 4Matic

Rozměry5 125 × 1 959 × 1 718 mm, 2 805 kg
Výkon265 kW
Baterie121 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)580 km

Do Brna vyrážím z pražského Chodova od ultrarychlé nabíjecí stanice PRE a nabito mám a 98 %. Po cestě si užívám úžasný komfort tohoto korábu, který skvěle žehlí nerovnosti, je výborně odhlučněný a dlouhé přesuny jsou v něm radostí. Klimatizaci mám nastavenou na 21 stupňů Celsia, ale moc se nenadře, protože je venku kolem 18 stupňů Celsia.

Testované EQS SUV 450 4MATIC

I přes relativně hustý provoz se mi daří držet relativně solidní průměrnou rychlost 117 km/h, ta ovšem před Brnem kvůli velké zácpě, kterou objíždím, výrazně padá. Do Brna k hotelu Orea Congress hotel tak přijíždím po 198 kilometrech s 53 % baterie, spotřebou 24,5 kWh/100 km a průměrnou rychlostí 99 km/h. Pokud bych odjížděl plně nabitý, dorazil bych s 55 % baterie, což je dobrý výsledek.

Úvodní hodnoty nabití a predikce dojezdu

V hotelu mám akci a přímo u něj jsou umístěné také dvě nabíjecí stanice a i když bych nemusel, dávám Mercedes nabít, abych měl na zpáteční cestu rezervu. To je velká výhoda elektromobilů, které se mohou nabíjet, i když stojí, po cestě tak neztratíte žádný čas nabíjením, i když by reálný dojezd na trasu nestačil.

Hodnoty po dojezdu do Brna, kde jsem auto pohodlně nabil hned u hotelu, kde se konala konference

Zpět vyrážím v 22:30 s 95 % nabití baterie a teplota klesá k 10 stupňům Celsia. Díky zcela prázdné dálnici se mi daří udržet výrazně lepší průměrnou rychlost 124 km/h. Zpět na pražský Chodov tak přijíždím s 44 % a spotřebou 28,1 kWh na 100 km. Pokud bych vyrážel s 55 % (s kolika jsem do Brna dorazil), zůstala by tak v baterii 4 % nabití a Mercedes EQS SUV tak zvládne cestu Praha – Brno – Praha dálničním tempem bez potřeby nabíjení. Reálný dálniční dojezd se pak rovná 400 kilometrům.

Mercedes-Benz EQS SUV
Finální hodnota po příjezdu do Prahy prozrazuje, že by Mercedes trasu zvládl bez potřeby nabíjení a v baterii by v cíli zůstala ještě 4 %

Na cestu domů po Praze pak spotřebuji ještě 2 % baterie a doma v garáži auto hlásí po 210 kilometrech spotřebu 27,2 kWh na 100 km a průměrnou rychlost 112 km/h.

Foto: Martin Pultzner, fdrive.cz

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
U těchto měření je potřeba mít na paměti, že energie v baterii není vybijena lineárně a zpravidla ukazatel 55-95% je vyšší kapacita, než 15-55%. Průměrná spotřeba energie na dálnici byla 26.3 kWh/100 km a při nabíjení kartou Audi na UFC by stál kilometr 4,40 Kč, ale kdo by se s takovém autem zabýval cenou energie, majitelé bude zajímat jen dojezd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze