Chytré auto od T-Mobile
test

Chytré auto od T-Mobile

Surfujte i ve vašem starém autě
3
  • Chytré auto od T-Mobilu prošlo v zimě minulého roku velkou aktualizací a nově tak můžete mít v autě i Wi-Fi
  • Zařízení vás umí informovat o vašem vozidle, a to včetně otřesů
  • Pořídit si můžete i službu bez Wi-Fi sítě, kdy vám notifikace budou normálně fungovat
  • Notifikace fungují velmi spolehlivě, jejich prodleva je v rámci vteřin
  • Aplikace je k dispozici jak na Android, tak iOS i watchOS

Automobilky se předhánějí nejenom na poli výkonů, kvality zpracování a jízdních vlastností, ale poslední dobou hraje velkou roli také infotainment a jeho schopnosti. Napojení na internet dnes umí kdejaký model. Aktualizované mapové podklady jsou také více a více rozšířené a rozšiřuje se také podpora chytrých telefonů. Na nich můžete koukat do aplikace a zjistit tak o automobilu různé informace jako kde auto stojí, kolik pohonných hmot máte v nádrži a tak podobně. Jenže co když nemáte v garáži nejnovější auto a rádi byste podobné vychytávky na svém mobilním telefonu také viděli? Jedním z řešení je Chytré auto od T-Mobile.

T-Mobile Chytré Auto

Už dříve se testování věnoval kolega Lukáš Sál, který vše rozebral do puntíku, takže dnes se nebudeme věnovat všemu, ale pokusím se v rozumné délce sdělit, co Chytré auto umí, proč si ho pořídit, komu může dávat smysl a hlavně jak dobře či nedobře to vše funguje.

Je Chytré auto pro mé auto?

Krabička, kterou potřebujete pro fungování této služby, se zapojuje do tzv. OBD portu. Ten slouží pro diagnostiku a na evropském trhu je povinný ve všech autech od roku 2001. I relativně staré auto tak můžete napojit a využít všech služeb, které Chytré auto nabízí.

Co vše Chytré auto umí?

Chytré auto se skládá ze dvou věcí: krabičky a prodlužovacího kabelu, což jsem zmiňoval výše, a aplikace pro chytré telefony s názvem Chytré auto (s přidaným textem „for T-Mobile“ v případě iOS). Co se týká systému iOS, tak musíte mít minimálně iOS10 nebo novější. V případě systému Android je potřeba 4.0.3 a vyšší. Aplikaci si stáhnete a ta vás provede instalací a vytvořením účtu. Oproti době, kdy Lukáš zařízení testoval, přišlo hned několik aktualizací. Tou nejzásadnější však je přítomnost Wi-Fi, avšak postupně.

Aplikace Chytré auto for T-Mobile se na iOS přepne do jazyka, který máte nastavený na vašem zařízení. Kontrolovat pak můžete hned několik věcí, jako je:

  • přesná pozice auta
  • styl řízení (prudké brzdění, zrychlení)
  • základní statistiky každé jízdy
  • stav baterie

  • orientační diagnostika poruch
  • kniha jízd
  • ochrana před vybitím autobaterie
  • sdílení informací s blízkými
  • alerty: odtah, otřesy, vyjmutí zařízení, výjezd z vyznačené oblasti, rychlostní limit

Výborný přehled pak máte o jednotlivých cestách. Vidíte kolik kilometrů jste ujeli, jak dlouho vám cesta trvala, jaká byla maximální i průměrná rychlost a dokonce i to, jaké jste měli maximální otáčky. Co však aplikace neumí je ukazování vaší spotřeby. Určitě by se to hodilo více než ukazování maximálních otáček motoru. Nechybí ani mapa vaší přesné trasy. Služba vám umí dávat i nespočet notifikací o tom, když vám někdo bude auto odtahovat, popřípadě vám ho nabourá. Kolikrát však stačí i větší rána při zavíraní dveří a notifikace je na cestě. Kolikrát se nám i stalo, že notifikace přišla a jakmile jsem přiběhl k autu, nikde nikdo nebyl a auto bylo v pořádku. Že by se kolemjdoucí jen tak o auto opřel, a to hned několikrát do týdne, nám nepřijde jako pravdivý scénář. Výhody má však Chytré auto jinde.

Nově máte v autě díky této chytré krabičce i Wi-Fi. To ocení nejen vaše děti, ale pokud máte malý FUP ve vašem tarifu, tak i vy. V aplikaci, konkrétně v sekci nastavení, si zvolíte heslo a na Wi-Fi můžete připojit svá zařízení. Samozřejmě i na této SIM kartě je FUP, ale k tomu se dostaneme později. Wi-Fi běží i zhruba deset minut poté co motor vypnete. Logicky tedy Wi-Fi máte k dispozici, když je motor nastartovaný.

Líbilo se mi, že notifikace chodí opravdu spolehlivě, a to jak na iPhonu, tak Apple Watch. Po nastartování šlo zhruba o 20 sekund. Po ukončení jízdy byla prodleva o něco větší. Jakmile tedy vaše přítelkyně, kamarád či kolega sedne do auta, máte dokonalý přehled, kdy, odkud a kam dojela. Až si tak říkám, že by to byl dobrý systém, jak někoho sledovat. Většina modelů má OBD port poměrně dobře ukrytý a pochybuji, že si kontrolujete, zda tam máte něco strčeného. Každopádně budu věřit, že k těmto účelům službu nikdo používat nebude.

Asi by bylo na místě vám říci, že zařízení jsme testovali hned s několika vozy. Mezi nimi byla Škoda Superb, Volkswagen Arteon a Volkswagen California. Všude vždy pracovalo bez větších problémů.

Nastavit si můžete také virtuální oblasti. O co jde? Ve chvíli, kdy se auto dostane mimo zvolenou oblast, opět dostanete notifikaci. Využít to můžete v rámci firemních aut, popřípadě když půjčíte auto potomkům či kamarádovi.

Komu může dávat smysl?

Chytré auto není pro každého a musíte si říci, zda právě vám dává smysl. Osobně se mi líbilo, že služba vás dokáže skvěle lokalizovat, a to i s číslem domu. Zpětně tedy máte skvělý přehled o tom, kde jste jezdili. Logicky mě hned napadne, že smysl to může dávat ve chvíli, kdy potřebujete vyplňovat knihu jízd. Své si zde najdou i fanoušci technologií, kteří zrovna nemají doma nové auto, jež by pracovalo s oficiální aplikací od dané automobilky.

Řešení od T-Mobilu je přenositelné, takže pokud doma máte vícero aut, přičemž nejvíce času strávíte v jednom z nich, krabičku můžete nechat tam a kdykoli ji potom předat do dalšího vozu. To je jistě výhodnější řešení, než nabízí například Xmarton, i když ten vsází na trošku jinou filozofii a nabízí í více funkcí než Chytré auto.

Jak je to s cenou?

K dispozici jsou hned čtyři různé balíčky. U tří z nich platíte měsíční podobně jako u mobilního tarifu. Zaplatíte také za balení, kde najdete jednak krabičku Chytré auto a prodlužovací kabel. Poslední nabízená možnost je ze všech nejdražší, ale máte službu předplacenou na celý rok a měsíčně už poté neplatíte nic.

Délka smlouvy Cena zařízení Měsíční paušál Měsíční FUP
Wi-Fi Standard závazek
na 2 roky
1 499 Kč 249 Kč 5 GB
Wi-Fi Premium závazek
na 2 roky
499 Kč 499 Kč 20 GB
Twist předplaceno
na 1 rok
3 499 Kč - bez Wi-Fi připojení
T-Mobile závazek
na 2 roky
2 599 Kč 75 Kč bez Wi-Fi připojení

Chytré Auto se nám líbí. Postupem času ho T-Mobile vylepšuje, a to nejen po softwarové stránce. Důkazem budiž novinka v podobě vytvoření Wi-Fi sítě ve vašem voze. Namítnout můžete, že FUP limity nejsou dostatečné. Myslet si však, že si službu pořídíte, aby vaše děti sledovaly pohádky, je podle nás trošku mylné. Od toho máte na trhu spoustu jiných služeb, kde si můžete videa ukládat do offline režimu. Rozhodně Chytré auto není pro každého. Co se nám líbí je, že i relativně staré auto bude nabízet chytré služby. Benefitem je i fakt, že některé pojišťovny nabízejí slevu na havarijní pojištění, když máte ve svém voze právě tohle řešení od T-Mobilu. Dobrým společníkem bude Chytré auto například při tvoření knihy jízd. Finální rozhodnutí si však musíte vyřešit pouze vy.

Diskuze ke článku
Jarda
Další výhoda, která není zmíněná, je, že některé pojištovny nabízejí slevy na Hav. pojištění v případě používani T-mobile auto. Pak se to vyplatí ještě víc.
Seb
Oznameni hlasi 5 a vice minut a nejde nastavit cytlivost

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze