Tesla zdražila dvakrát během týdne, možná to ještě není konec

3
Tesla zdražila dvakrát během týdne, možná to ještě není konec
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Kvůli známým problémům zdražuje celý autoprůmysl
  • Tesla ovšem zvyšuje ceny rychleji
  • Funguje totiž v jiném obchodním modelu než konkurence

Inflační spirála roztáčená aktuálními krizemi začíná nabírat na otáčkách. Prudké zdražování surovin i logistických nákladů tak nutí zvyšovat ceny prakticky všechny výrobce. Tesla není výjimkou, navíc aplikuje příslušné změny rychleji než konkurence. Na rozdíl od ní totiž nedodržuje pravidelné intervaly modernizací a modelových péčí, s nimiž se u tradičních automobilek zpravidla pojí i cenové úpravy. Tesla provádí veškeré změny průběžně a týká se to i cenové politiky. Není to žádná novinka, v poslední době se ale ukazuje, že tempo zvyšování cen je tu dynamičtější než u konkurence. Například Tesla v uplynulých dnech zvýšila ceny hned dvakrát během jediného týdne – rozhodně přitom nešlo o žádné kosmetické změny.

V případě vrcholného Modelu X totiž ceny plošně nabobtnaly o 10 000 USD (224 000 Kč) a výrobce navíc začal účtovat poplatky za dokumentaci a dopravu v paušální výši 1 200 USD (27 000 Kč) za auto. Celkové navýšení tedy v krajním případě dosáhlo čtvrt milionu korun. V případě menších Modelů 3 a Y se zdražovalo dvakrát, přičemž poslední navyšování se odehrálo v intervalu 2 000–3 000 USD (45 000–67 000 Kč) podle verze (nejvíce zdražila Performance). Model S plošně zvýšil požadované částky o 5 000 USD (112 000 Kč). Zpráva se týká amerického a čínského trhu, ovšem ty ostatní se obdobnému zvyšování rovněž nevyhnou.

Týden předtím narostly ceny Modelů 3 a Y o 1 000 USD (22 400 Kč), v Číně pak tam vyráběné stejné typy o něco více. Tesla podle Reuters prý nakoupila kvůli diverzifikaci blíže nespecifikované značné množství hliníku od ruského gigantu Rusal, vlastněného oligarchou Olegem Děripaskou. Jenže obchod v hodnotě „milionů dolarů“ překazily sankce uvalené na podnik britskou vládou kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Tesla se tak dostala do velkých problémů s dodávkami pro svou právě otvíranou Gigafactory Berlin a musela hledat náhradní – dražší řešení.

Model 3 aktuálně v Česku startuje na 1 369 990 Kč s termínem dodání v listopadu 2022 za verze RWD i AWD Long Range, případně v květnu 2022 za Performance. Model Y začíná na 1 749 990 Kč s čekáním do května 2022 (Long Range), resp. dubna 2022 (Performance). U Modelů S a X aktuálně český web ceny ani termíny dodání neuvádí. Každopádně ceny narostly oproti loňskému roku průměrně o pětinu.

Diskuze ke článku
Vojtulee M.
Vojtulee M.
"Zpráva se týká amerického a čínského trhu, ovšem ty ostatní se obdobnému zvyšování rovněž nevyhnou."

Buď tomuto nerozumím nebo je redaktor lenivý. Ceny na českém webu se teď přece zvedly snad poprvé po dlouhé době, takže to zvýšení už proběhlo a pokud si správně pamatuju, tak se totéž stalo minimálně i v Německu u modelu 3.
Josef L
Josef L
Ceny aut rostou průběžně, pro velký zájem o spalováky klidně i o 20% a některé modely jsou totálně vyprodané na 2 roky dopředu. To že Tesla zdražuje drtivou většinu lidí ani nezajímá....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze