Tesla v Číně založila leasingovou společnost. Situace se cly se uklidnila

Tesla v Číně založila leasingovou společnost. Situace se cly se uklidnila
Fotografie: Tesla
  • Cla by se po dobu prvního kvartálu roku 2019 měla udržet na úrovni 25 %
  • Výstavba a zprovoznění výrobny automobilů zabere celkem pět let

Tesla se v Číně rozhodla založit novou leasingovou společnost, jejímž prostřednictvím chce čínským zákazníkům nabídnout leasingové a s tím související konzultační služby. Poté, co zvětší zákaznickou základnu, začne s výstavbou výrobny automobilů.

Tesla strategicky zaregistrovala své podnikání v šanghajské zóně volného obchodu se základním kapitálem 30 milionů dolarů. Vznik společnosti přichází po několika měsících komplikovaného vyjednávání mezi administrativou prezidenta Trumpa a Čínou, což mělo za následek množství změn ceny automobilů Tesla.

V květnu Tesla zlevnila některé své modely o 160 tisíc až 380 tisíc korun. Následkem cel však musela chvíli nato zvýšit cenu Modelu S a Modelu X o více než půl milionu korun, neboť spadala do kategorie produktů, na které se vztahuje 40% clo. V listopadu byla Tesla opět nucena zdražit své automobily o 12 až 26 %. Mezitím naštěstí mezi USA a Čínou padla dohoda ohledně „zmrazení“ cel po dobu tří měsíců, a to s platností od prvního ledna 2019. Cla by se tak po dobu prvního kvartálu příštího roku měla udržet na úrovni 25 %.

Ke stavbě výrobny automobilů by mělo dojít podle slov zástupců společnosti v brzké budoucnosti a potrvá přibližně dva roky. Továrna bude následně vyžadovat další dva až tři roky úprav, než bude plně připravena produkovat půl milionu vozidel pro čínský trh za rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze