Tesla spustila novou, dokonalejší verzi Autopilota. Na dálnici jede téměř sama

2
Tesla spustila novou, dokonalejší verzi Autopilota. Na dálnici jede téměř sama
Fotografie: Tesla
  • Tesla i nadále pokračuje ve vývoji svého autonomního navigačního systému
  • Všechny modely včetně Modelu 3 si po aktualizaci poradí s většinou úkonů na dálnici bez zásahu řidiče

Automobilka Tesla nedávno vylepšila funkci Autopilota. Ten vyšel před několika týdny v nové verzi 9. Nyní dostal další update a získal některé nové funkce, například autokameru, hry (auto musí být zaparkované) a také nové nastavení navigace. S tou nově souvisí funkce Navigate with Autopilot (Navigovat Autopilotem). Jakmile řidič novou navigační funkci aktivuje, Tesla mu dokáže při jízdě na dálnici sama navrhnout přejezd z jednoho jízdního pruhu do druhého. Umí také manévr sama provést a odbočit na správném sjezdu. Klíčové je, že řidič musí mít prozatím řízení vozidla vždy pod kontrolou a například i přejezd do vedlejšího pruhu aktivovat blinkrem.

Nejde tedy zatím o plně autonomní řízení. To není v běžném provozu prozatím povoleno. Tesla navíc potřebuje sbírat další data, aby byly její systémy skutečně vyladěné. Kalifornská automobilka již ale uvedla, že do budoucna nutnost potvrdit změnu pruhu blinkrem odstraní, a lze očekávat, že přijdou i další podobné novinky. Nejnovější vylepšení Autopilota se nicméně zatím týká pouze Spojených států. Při jízdě na dálnici, kterou Tesla spolu s funkcí Navigate ukázala v krátkém videu, sbírá navigační systém data z kamer, radarů a senzorů. Díky tomu vyhodnocuje, zda se kolem nenachází ostatní auta. Zároveň všechna tato data putují do vývojových středisek Tesly, která na jejich základě vylepšuje svůj software.

Funkci Autopilot ve svých vozech má Tesla od roku 2015 a od té doby nasbírala data z více než miliardy reálně najetých mil. Tesla pro své vozy navíc vyvíjí vlastní čip pro umělou inteligenci a samoříditelnou platformu. Díky tomu bude zpracovávat data a vylepšovat celou technologii ještě rychleji.

Tesla Model 3 (autosalon Paříž 2018)

Diskuze ke článku
Alien5
Ocenuji teslu ze i sami vyvijeji chipy to snad zadny vyrobce nedela. Navic to musi stat pekne penize.
Jan Tichy
Jan Tichy
OT : neudelate chlapi diskuzni forum?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze