Funkce Smart Summon od Tesly se zpřístupnila v EU a UK. Uživatelé hlásí chyby

10
Funkce Smart Summon od Tesly se zpřístupnila v EU a UK. Uživatelé hlásí chyby
Fotografie: Tesla
  • Technologie autonomního připarkování, které Tesla říká Smart Summon, právě přichází do EU a Anglie
  • Při prvním testování se však několik majitelů setkalo s chybami
  • Dvě různá videa ukazují, jak blízko musíte být autu, abyste vůbec mohli funkci použít

Smart Summon je funkce vypuštěná Teslou s velkým updatem V10 minulý rok. Umožňuje si přivolat auto z krátké vzdálenosti, to poté samo připarkuje. Můžete jej také dálkově ovládat/poslat jej na určitý bod na mapě. Po vypuštění funkce v USA se na internetu objevila spousta videí, kde auto při použití technologie nabourá, najede na patník či málem způsobí nehodu. Zatím byla oficiálně funkce dostupná pouze v USA, ale nyní se objevila i v EU a UK, nicméně nefunguje tak, jak byste čekali.

YouTuber Bjørn Nyland na svém kanále zveřejnil video, kde zkouší, jak Smart Summon funguje, tedy spíše nefunguje. Nejdříve si v aplikaci najede na záložku Summon a snaží se svou Teslu Model 3 přivolat, při zmáčknutí tlačítka však auto pouze krátce zabliká, zatočí koly, ale nejede. V aplikaci se ukáže, že tato funkce není dostupná na veřejných silnicích. Bjørn však tvrdí, že silnice je soukromá a patří jemu a majitelům dalších domů okolo. V tomto případě se však může jednat o chybu map/špatné označení cesty, takže to nutně nemusí být chyba samotné aplikace/auta.

Bjørn následně zkouší alespoň funkci dálkového ovládání vozu, která však umožňuje pouze pohyb dopředu a dozadu. I zde se setká se značnými problémy. Vůz totiž reaguje pouze, pokud se přiblíží velmi blízko. Navíc mu několikrát vypadne spojení s tím, že je od vozu moc daleko.

Podobně to měl i další tvůrce vystupující pod přezdívkou Tesla Driver, který použití funkce natočil ve Velké Británii. Smart Summon nejdříve zkouší na soukromém parkovišti a nejdříve se zaměřil na tlačítko „Come to me“, které má vůz přivolat k vám. To se mu však nepodařilo, i když byl v předepsané vzdálenosti od vozidla. Aplikace stále hlásí, že není dostatečně blízko. Tak se rozhodne vyzkoušet vyslání automobilu na určitý bod na mapě. V aplikaci se kolem vozu objeví modrý kruh, který indikuje správnou vzdálenost. Nakonec se musí přiblížit skoro až vedle auta, aby se vůbec rozjelo a několikrát se mu objeví hláška, že není dostatečně blízko. Auto pak zvláštně bloudí, až si majitel uvědomí, že to vlastně nemá cenu.

Funkci Smart Summon doprovází spousta kontroverzí a s příchodem do EU a UK se dalším s největší pravděpodobností nevyhne. Zcela evidentně je potřeba ještě doladit spoustu chyb a otázkou je, proč se americká automobilka rozhodla funkci v takovém stavu oficiálně vydat. Snad se majitelé vozů Tesla v blízké době dočkají opravy. Vzhledem k tomu, že jde o funkci z příplatkového balíčku, mělo by se ještě více dbát na její funkčnost.

Diskuze ke článku
Drahos
Tak to je dobře tendenční článek... vždyť se nejedná o chyby, ale o vlastnosti dané regulacemi EU / Evropy. V USA to funguje celkem přesvědčivě, ale zde to muselo být upraveno tak, aby to splňovalo zdejší výrazně přísnější podmínky. Jiná otázka je, zda je to v tomto stavu vůbec použitelné, Což zjevně není, ale nevinil bych z toho Teslu. Videa z Ameriky ukazují slušný potenciál...
Autopilot
Je to zkratka jako s autopilotem. Nepouzitelne.
Frejger
Pan by si měl doplnit vzdělání. UK je stále v EU, tak to netřeba zmiňovat. A za další, v prvním odstavci píše Anglie. To tedy zbytek UK se netýká? Např Walesu? Nebo jak tomu mám rozumět?
Adrian
Jde o regulaci ze strany EU ne o chybu ze strany Tesly. Prosím o zastavení šíření falešných informací a smazání/upravení článku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze