Tesla slaví rekord. Vyrobila už milion baterií generace 4680

1
Tesla slaví rekord. Vyrobila už milion baterií generace 4680
Fotografie: Tesla Motors
  • Jako první dostane novou baterii Model Y
  • Baterie typu 4680 nabídne mnohem lepší parametry

Kalifornská automobilka má další důvod k oslavě. Ve své pilotní továrně v Kalifornii totiž vyrobila již jeden milion bateriových článků s označením 4680, jak píše electrek.co. Právě tento typ baterie se dostane do aktuálně vyráběné Tesly Model Y. Hlavní předností generace 4680 je to, že produkuje šestkrát vyšší výkon a má pětkrát větší energetickou kapacitu oproti stávajícímu typu. Baterie 4680 se bude vyrábět také v Gigafactory Texas a Gigafactory Berlin. Dá se tak očekávat, že v blízké době bude dosaženo dalšího významného milníku.


Ačkoliv to není úplně zřejmé, vypadá to, že Tesla stihla uvedený milion baterií typu 4680 vyrobit od začátku letošního roku. Rychlost výroby je přitom nejdůležitějším měřítkem. Při zhruba 1 000 článcích na jedno vyrobené auto vystačí jeden milion článků na výrobu přibližně jednoho tisíce kusů Tesly Model Y v Gigafactory Texas. Současně se nový typ baterie dostane i do útrob dalších vozů od Tesly, což přinese jejich delší dojezd a možná také další výkonnostní varianty.

Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Kdyz reknete nahlas A, reknete i B:
> má pětkrát větší energetickou kapacitu.

Baterie je rovnez znatelne vetsi, potazmo ma vetsi objem. Je logicke, ze do petilitrove nadrze se vejde vic vody, nez do litrove. Kdyz uz, uvadejte mnozstvi uskladnene energie do jednoho kg, coz je standardni praxe pri porovnavani kapacit. A snazte se trochu porozumet tomu, co pisete ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze