Michigan získá novou továrnu na zpracování grafitu. Pomůže to výrobě baterií

Michigan získá novou továrnu na zpracování grafitu. Pomůže to výrobě baterií
Fotografie: Volkswagen
  • Továrna by se měla spustit před koncem druhého čtvrtletí roku 2023
  • Grafit a grafen bude stále dovážen z Číny
  • Zkraje produkce má továrna ročně zpracovat 10 tisíc metrických tun grafitu

Společnost Graphex Technologies uzavřela exkluzivní nezávazné memorandum o porozumění (MOU) za účelem vytvoření společného podniku se společností Emerald Energy Solutions. Tato spolupráce má mít za následek výstavbu zařízení na zpracování grafitu v americkém Michiganu, jak píše electrek.co. Hlavním přínosem má být možnost vyrábět baterie pro elektromobily. Naprostá většina grafitu se v současnosti vyrábí v Číně, což je problém. Náklady na zpracování totiž nejsou malé. Přenesením zpracování a zušlechťování grafitu do USA by nově vybudovaná továrna mohla pomoci zmírnit problémy dodavatelského řetězce způsobené stále složitějšími geopolitickými vztahy.

Graphex Technologies je stoprocentní dceřinou společností Graphex Group Limited, která se zaměřuje na vývoj technologií a produktů obnovitelné energie. Skupina se specializuje na obohacování sférického grafitu a grafenu, což jsou klíčové komponenty pro baterie do elektromobilů. V současné době existuje výrobní závod v provincii Heilongjiang v Číně, a tak bylo na čase, aby přišly na řadu také Spojené státy. Grafen a grafit budou odeslány z Číny do Michiganu ke zpracování. Místo, kde bude továrna v Michiganu stát, se dozvíme letos v březnu. Nejdříve ale musí obě společnosti dosáhnout dohody se státními a místními vládami a agenturami. Společnost Graphex očekává, že její zařízení by mohlo být v provozu před koncem druhého čtvrtletí roku 2023.

Firma plánuje, že zkraje výroby bude schopna ročně zpracovat 10 tisíc metrických tun potaženého sférického grafitu používaného v anodách baterií elektromobilů. Poměrně rychle ale může zvýšit tuto kapacitu na 20 tisíc metrických tun ročně. K věci se vyjádřil i David Halabu, vedoucí partner společnosti Emerald Energy Solutions. Ten řekl, že globální růst prodejů elektromobilů vytváří nebývalou poptávku po bateriích a grafit je i nadále klíčovým materiálem v budoucí výrobě baterií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze