Tesla si nechala patentovat unikátní textilii do interiérů. Je měkká i odolná

Tesla si nechala patentovat unikátní textilii do interiérů. Je měkká i odolná
  • Materiál bude tvořit potah sedadel
  • Je příjemný na dotek i dostatečně odolný
  • Kdy a zda vůbec se začne do vozů dodávat není jasné

Potahy sedadel vozů patří k těm nejnamáhanějším částem interiéru. I proto se Tesla rozhodla, že bude do svých vozů dodávat tkaniny, které budou nejen trvanlivější, ale zároveň poskytnou posádce větší komfort.

Tesla Model 3

O nové tkanině víme díky webu electrek.co, který objevil čerstvě zveřejněnou patentovou přihlášku. Tu Tesla podala již v minulém roce a novinku v ní pojmenovává jako Nosnou tkaninovou architekturu. Podle jejího popisu by měla řešit problémy současných prémiových textilií užívaných v automotive průmyslu.

Materiály jako Merino vlna či kašmír sice přinášejí velice luxusní pocit v momentě, kdy se do nich člověk usadí, ovšem podle Tesly nenabízejí dostatečnou životnost při opakovaném vstupování a nastupování cestujících. Textilie jako vlna může být díky své jemnosti používána například na menších plochách, které nejsou tolik zatěžovány.

Alternativou k těmto materiálům mohou být podle Tesly trvanlivější textilie, které jsou schopné opakované zátěži odolávat. Ovšem tyto textilie většinou nevypadají tak luxusně a nejsou tolik příjemné na dotyk. Řešením může být kombinace přírodních a syntetických materiálů, která však do pohodlí i trvanlivosti přináší nežádoucí kompromisy.

Tesla údajně našla řešení a její nová tkanina je měkká na dotek i dostatečně trvanlivá. Nový materiál přináší měkkost na povrchu a nosný systém pod povrchem. Jednotlivé části se navzájem překrývají, a proto nabízejí vysokou pevnost i dostatečně luxusní pocit při doteku. Během zatížení se povrchový materiál tvořený vlnou schová pod nosný syntetický materiál a tím je zaručena dostatečná životnost.

Tesla patentovaná textilie

S původně používanou tkaninou měla Tesla problémy kvůli její nízké životnosti. Automobilka proto začala ve svých interiérech nabízet výhradně syntetickou kůži, což by se však mohlo díky novému patentu změnit. Zda si však nový materiál najde cestu do výroby se teprve ukáže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze