Tesla oficiálně postaví svou první továrnu v Evropě. Potvrdil to Elon Musk

Tesla oficiálně postaví svou první továrnu v Evropě. Potvrdil to Elon Musk
  • Bude v Berlíně
  • Uvnitř se budou vyrábět jak baterie a hnací soupravy, tak i samotné vozy
  • Otevření je naplánováno na rok 2021 a prvním vyráběným vozem bude Model Y

Už nějakou dobu se ví o tom, že Elon Musk bude chtít přenést výrobu i do Evropy, vzhledem k tomu, že je zde po autech velká poptávka, hlavně tedy v severských zemích. Nyní se však dovídáme umístění továrny a také to, co se v ní bude vyrábět.

Továrna Tesla

První Gigatovárna Tesly bude stát v Berlíně, německém hlavním městě. Elon Musk to potvrdil ve svém tweetu pár hodin nazpět. Tato volba je logická vzhledem k tomu, že v Německu se nachází většina velkých automobilek. Elon to pro deník autocar.co.uk komentuje slovy: „Všichni ví o tom, že německé inženýrství je špičkové, a to je také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro svou Gigatovárnu zvolit právě Německo“.

Následně na to Musk vypustil do světa druhý tweet, kde upřesňuje, že továrna bude vyrábět jak baterie a hnací soupravy, tak i samotná auta. Prvním vozem vyráběným v Německu by mělo být nadcházející malé SUV Model Y. Zatím nemáme informace o tom, zda to, že se výroba přesune blíže k nám, přinese i nějaké změny v ceně vozů, ale budeme předpokládat, že díky menším nákladům na dovoz by cena mohla lehce klesnout. Další velkou výhodou bude doba dodání auta zákazníkovi, která se určitě značně sníží.

Továrna v Berlíně by měla být hotová do roku 2021, ale všichni víme, jak to je s Elonem Muskem a jeho oznamováním dat. Může to být dříve, ale také později. Tesla už má dvě Gigatovárny v USA a jednu čerstvě otevřenou v Šanghaji. Ta byla postavena za rekordní dobu 168 pracovních dní, takže kdo ví, třeba automobilka překvapí i v Evropě. Také nás určitě bude zajímat výrobní kapacita, ale na to si ještě budeme muset počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze