Tesla Model Y vs. Hyundai Kona Electric. Který rodinný elektromobil se vyplatí víc?

9
Tesla Model Y vs. Hyundai Kona Electric. Který rodinný elektromobil se vyplatí víc?
  • Hyundai Kona Electric patří mezi nejlepší elektromobily co se poměru dojezdu, výbavy a ceny týká
  • Bude elektromobil do korejské automobilky dostatečný konkurent pro Teslu Model Y?
  • Tesla Model Y je aktuálně čtvrtým modelem v nabídce americké automobilky

Hyundai Kona Electric patří mezi nejlepší elektromobily co se poměru dojezdu, výbavy a ceny týká. Logicky se tak nabízí otázka, zda pro něj bude Tesla Model Y dostatečně dobrý konkurent.

Hyundai Kona EV

Hyundai Kona Electric se prodává ve dvou kapacitách baterie. My se budeme bavit o té větší 64kWh, tedy Power, která má dle cyklu WLTP dojezd až 449 kilometrů. Výkon činí 204 koní a točivý moment 395 Nm. Z klidu na sto to Kona zvládne za 7,6 sekundy.

Tesla Model Y se nabízí ve čtyřech verzích. Nejdůležitější údaj u elektromobilu je jednoznačně dojezd. Proti elektromobilu od korejské automobilky tedy postavíme variantu Long Range RWD, která dle cyklu EPA na jedno nabití urazí 482 kilometrů. Ačkoli porovnáváme dva různé cykly testování, tak by na tom Tesla Model Y měla být lépe. I papírové zrychlení hraje ve prospěch Tesly, která bude na stovce za asi 2 vteřiny rychleji.

Tesla Model Y

Po přepočtu z dolarů stojí Model Y s nejlepším dojezdem 1 068 000 Kč. Oproti tomu Hyundai Kona Electric Power začíná na ceně 1 119 990 Kč. K ceně Tesly bude však nutné připočíst i daň, takže cena by v jejím případě měla být vyšší. U Kony můžete sáhnout ještě po nejvyšší výbavě Ultimate, kdy vůz vyjde na 1 259 990 Kč a nabídne kožená sedadla, tepelné čerpadlo, bezdrátové nabíjení chytrého telefonu, podporu CarPlay i Android Auto, LED světlomety a tak dále.

Tesla Model Y Long Range RWD Hyundai Kona Electric Power
Výkon ? 204 koní
Dojezd až 482 km dle EPA 449 km dle WLTP
Zrychlení na 96 km/h za 5,5 s na 100 km/h za 7,7 s
Cena od 1 068 000 Kč* 1 119 990 Kč

*) přepočet z americké ceny

Špatně vybavená nebude ani Tesla. Všechno záleží na tom, za jakou cenu si ji budeme moci pořídit. Ve prospěch Tesly bude hrát především značka. Tesla je velmi populární a velká část majitelů nedá na modely od této amerického automobilky dopustit. Silný argumentem jsou také Superchargery, které má Tesla napříč Evropou. Hyundai zase může bodovat lepší cenou či dealerskou sítí. Ve finále vše opravdu rozhodne až cena, se kterou Tesla Model Y vstoupí na evropský trh.

Diskuze ke článku
Gastronom
Takže 1.35 milionu za Teslu bez nákladů na dopravu a servis jen v Praze, nevim no? Osobně bych preferoval něco co tu jezdí a servis je za rohem.
Pavel
Kona byla taky můj favorit. U Tesly 3 je malý průchozí otvor do kufru. Ale u Ypsilonky to vypadá, že bude větší, takže favorit i vzhledem k technologii a ne-povinnosti servisu, i možnosti ovládat nabíjení nebo vytápění na dálku přes mobil, je Tesla Y. Tedy pokud by cena byla plus mínus stejná.
Ondráš
U Tesly Y je problém s dostupností, je to o dlouhých předobjednávkách, dlouhých termínech vyrížení a cena taky nehraje ve prospěch Tesly, ale jsou tu i nějaké výhody na straně konkurence. Rozhodnutí je těžké. Kdo cílí na cenu asi šáhne po Koně. Design je uvnitř Tesly taky zvláštní - takový minimalistický ne?
dopnunato
kupodivu se mi líbí víc ta hyundai kona

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze