Tesla Model S Plaid dorazí do Evropy, Porsche připravuje elektrické SUV a další

fNews #186
Tesla Model S Plaid dorazí do Evropy, Porsche připravuje elektrické SUV a další
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesla Model S Plaid konečně míří do Evropy, dorazí ještě letos
  • Porsche připravuje druhý elektromobil, tentokrát velké SUV
  • PRE zdražuje nabíjení a Lidl končí s nabíjením zdarma

Vítejte u 186. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na příchod Tesly Model S Plaid do Evropy, připravované elektrické SUV Porsche nebo novinky v cenách nabíjení v Česku. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v článcích, na které jsou odkazy pod příslušnými odstavci. Budu rád, když si přihlásíte odběr našeho kanálu a budete nás sledovat na sociálních sítích nebo kanálu novinek v aplikaci Telegram. Ale teď už pojďme na slíbené novinky.

fNews #186 – Tesla Model S Plaid dorazí do Evropy, Porsche připravuje elektrické SUV a další

Podcast v audio formě

Dnes začneme u Tesly, ovšem v Evropě. V Americe už vozy Tesla Model S Plaid a Tesla Model X Plaid dávno jezdí a my jsme větší z nich mohli i vyzkoušet. Evropští zákazníci na ně ale netrpělivě čekají už více než rok a vypadá to, že se konečně dočkají. Tesla je totiž začala obesílat s informací o dodání objednaného vozu a vše nasvědčuje tomu, že by to mělo být ještě letos. A vypadá to, že sem velké Tesly dorazí i se zvláštním volantem zvaným Yoke.

Od Tesly se přesuneme k Porsche, které po Taycanu připravuje velké elektrické SUV. To by mělo konkurovat například BMW iX a díky 800V architektuře nabídne nabíjecí výkon až 350 kW, tedy maximum nabíjecí sítě Ionity a mnohem více než konkurenti. Na trh má ale dorazit až v roce 2026, takže si ještě počkáme.

Nakonec se podíváme na novinky v oblasti nabíjení elektromobilů. Po zdražení ČEZu a poté E.ONu se přidává i PRE, ovšem v tomto případě jde spíše o kosmetickou úpravu ceníku, takže i po navýšení cen zůstává nejlevnější ze tří největších sítí nabíjecích stanic v Česku. Druhá novinka ale už mnohé elektromobilisty nepotěší, protože obchodní řetězec Lidl končí s nabíjením zdarma. Pravděpodobně to je hlavně proto, že toho mnozí elektromobilisté zneužívali. Nabíjeli tam, i když nenakupovali, přestože nabíjení zdarma bylo určené zákazníkům Lidlu po dobu nákupu. Teď tedy i tam budou všichni platit.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze