Tesla chce zrychlit nabíjení svých elektromobilů. Pomocí superkapacitorů

Tesla chce zrychlit nabíjení svých elektromobilů. Pomocí superkapacitorů
Fotografie: Tesla
  • Tesla kupuje společnost Maxwell Technologies, výrobce superkapacitorů
  • Superkapacitory umožňují lepší uložení energie

Kalifornská automobilka za celkem 218 milionů dolarů kupuje společnost Maxwell Technologies. Díky zkušenostem této společnosti v oblasti superkapacitorů by se v budoucnu mohlo značně urychlit nabíjení jejích elektromobilů. Zatímco Tesla má s technologií velké plány, samotný Maxwell měl se vstupem na automobilový trh dlouhá léta potíže a nedokázal se mezi velké hráče protlačit. Důkazem toho je i fakt, že ještě před přelomem tisíciletí se obchodovaly akcie Maxwellu na hranici 40 dolarů. Při oznámení akvizice to už ovšem byly dolary pouhé 3. Aktuální cena na burze stoupla o téměř 50 procent na 4,59 dolaru na akcii.

Za poslední roky Tesla na akvizicích příliš neutratila, Maxwell je teprve pátá od roku 2015. Převážně se jednalo o investice na poli technologií a talentů, ale také do solární energie. V minulém roce vědci ze společnosti Maxwell publikovali studii o bateriové technologii s takzvanými suchými elektrodami. Ta by měla například lithium-iontovým bateriím, které dnes Tesla běžně používá, zvýšit životnost i energetickou hustotu. Navíc se při uplatnění této technologie má snížit výrobní cena baterií. Tesle nyní dodává baterie Panasonic. Výsledkem tak může být nižší cena a vyšší dojezd, nebo alespoň nižší hmotnost při stejném dojezdu vzhledem k vyšší energetické hustotě baterií se suchými elektrodami.

Pokud k tomu všemu do budoucna připočítáme ještě propojení s technologií superkapacitorů, která by mohla především zrychlit samotné dobíjení, může to být pro Teslu v blízké budoucnosti zásadní výhoda. Superkapacitory totiž umožňují na rozdíl od klasických baterií, které využívají elektrochemické reakce, uložit energii pomocí statického náboje. Díky tomu lze krátkodobě získat další výkon mnohem rychleji než u tradičních baterií a zároveň lépe využívat rekuperaci při brždění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze