Byli jsme u představení vize městské mobility URBANETIC v podání Mercedesu

aktualizováno o další fotografie
Byli jsme u představení vize městské mobility URBANETIC v podání Mercedesu
  • Projekt počítá s autonomní přepravou osob a zboží v městských aglomeracích
  • Provoz mají zajišťovat elektromobily s nulovými emisemi
  • Vlastní platforma umožní dle potřeb rychle změnit vůz na přepravu zboží, anebo osob

Mercedes-Benz Vans představuje svoji novou vizi URBANETIC, revoluční koncepci mobility, která přesahuje stávající myšlenky o autonomních vozidlech. URBANETIC odstraňuje rozdíly mezi přepravou osob a přepravou zboží. Umožňuje na vyžádání efektivní pohyb osob a zboží. Kombinuje inovativní přístup k naplnění potřeb měst a podniků z různých sektorů. Tato koncepce minimalizuje dopravní zácpy, naplno využívá infrastrukturu města a přispívá ke zlepšení kvality života ve městech.

Řešení URBANETIC se zabývá budoucími městskými problémy a nabízí inovativní řešení. Vizionářský koncept je založen na vlastní, elektricky poháněné platformě, která může mít různé moduly pro přepravu osob, anebo přepravu zboží. Modul pro přepravu osob může pojmout až dvanáct cestujících, zatímco nákladní modul umožní naložit až 10 europalet.

Koncept zahrnuje IT řešení, které analyzuje v reálném čase nabídku a poptávku v dané oblasti. Výsledkem je vůz s vlastním elektrickým pohonem a s předem naplánovanými trasami, které se flexibilně a efektivně upravují na základě aktuální dopravní situace ve městě.

Díky plné synchronizaci s městským informačním systémem, který zahrnuje informace o koncertech a veřejných událostech, systém nejen analyzuje aktuální potřeby, ale také se umí rychle přizpůsobit. Je tak schopen předvídat a reagovat na budoucí potřeby. To může optimalizovat procesy a zkrátit čekací i dodací lhůty, čímž zabrání dopravním komplikacím. Na konkrétní potřeby v daný okamžik je systém schopen zareagovat okamžitě. Eliminují se tak čekací doby.

Díky plně automatizovanému provozu bez řidičů výrazně klesají náklady na provoz. S výjimkou doby nabíjení baterií a doby údržby navíc může být každé vozidlo používáno nepřetržitě, 365 dní v roce. Znamená to například rentabilní provoz místní veřejné hromadné dopravy, která by nebyla s řidiči komerčně životaschopná. Stejně tak koncept poskytuje odpověď na neustále rostoucí poptávku v oblasti logistiky.

Vůz bez místa pro řidiče umožnil velkou kreativitu v návrhu interiéru. Volant, pedály i palubní deska ve voze zcela chybí. Mohlo tak být využito místo pro obsazení cestujícími, eventuálně nákladu. Koncept také obsahuje řadu futuristických řešení, například komunikuje s chodci a lidmi na ulicích. Několik stovek světelných jednotek zobrazuje obrysy blížících se chodců podél boků a dává vizuálně najevo, že je systém detekuje a nehrozí jim žádné nebezpečí. Venkovní displeje pak umožňují vozidlu sdělovat lidem v okolí různé informace prostřednictvím textů. V interieru nechybí bezdrátové nabíjení telefonů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze