Světlomety nového Audi Q8 mají nový světelný podpis a přídavný laser

Světlomety nového Audi Q8 mají nový světelný podpis a přídavný laser
Fotografie: Audi
  • Světlomety HD Matrix LED mají v každém světlometu 24 diod
  • Přídavným prvkem je laserový světlomet
  • Aktivní je od 70 km/h

Nová vlajková loď SUV značky Audi, model Q8, dostane v nejvyšší výbavě prémiové světlomety HD Matrix LED od společnosti ZKW. Ty jsou vyvinuty společně s Audi a špičkový systém osvětlení nabízí světla pro denní svícení s volitelnými digitálními světelnými podpisy. Přídavný laserový paprsek zase poskytuje ještě větší dosah dálkových světel. Vývoj a výroba prémiového osvětlovacího systému probíhá ve Wieselburgu. „Tento projekt je důkazem našich odborných znalostí v oblasti vývoje špičkových technologií pro světlomety. Inovativní řešení, jako je nový digitální podpis denního svícení, jsou na trhu průkopnická,“ říká Dr. Wilhelm Steger, generální ředitel skupiny ZKW. Model Q8 se standardně dodává se světlomety LED. Jako příplatková výbava jsou k dispozici HD Matrix LED, které mají v každém světlometu 24 LED. Navíc je zde přítomen laserový dálkový světlomet. Ten je vizuálně rozpoznatelný díky takzvanému ambientnímu osvětlení – modrému LED světelnému vodiči integrovanému ve světlometu.

To umožňuje optimální osvětlení jízdního pruhu a cílené maskování protijedoucích vozidel a vozidel jedoucích před vámi, čímž se zvyšuje bezpečnost silničního provozu. Jako zvláštní novinku lze zvolit čtyři různé digitální podpisy denního svícení. Základem je kryt denního svícení s dvojitou mikrostrukturou, který společnost ZKW vyvinula společně s vývojovým týmem Audi. Ve vrcholné verzi světlometu Q8 osvětluje tmu vysoce výkonná laserová dioda. Laser jako dodatečný dálkový světlomet se aktivuje při rychlosti 70 km/h a výrazně zvyšuje dosah dálkového světlometu. Systém je založen na reflektorové technologii a pomáhá výrazně zvýšit nejen osvětlení vozovky, ale i bezpečnost. Laserový dálkový světlomet je vizuálně rozpoznatelný díky takzvanému ambientnímu osvětlení – modrému LED světelnému vodiči integrovanému ve světlometu.

Prémiová světelná technologie pro vozy SUV luxusní třídy

Vývoj nových podpisů denního svícení, na kterém se podílela společnost Audi, byl do vozidla integrován důmyslným způsobem. Společnost ZKW používá při výrobě světlometu Q8 novou výrobní metodu, systém Cobot. Montážní pracovníci spolupracují s kolaborativním robotem, který předpřipravuje komponenty denního svícení pro následnou ruční kompletaci. Jednotka denního svícení je rovněž prefabrikována na samostatné montážní lince, aby byly splněny vysoké požadavky na kvalitu a složitý montážní proces.

Technické parametry Audi Q8 e-tron 55

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 915 × 1 937 × 1 633 mm, 2 510 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 400 koní, točivý moment: 664 Nm
Baterie114 kWh (106 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,6 kWh / 100 km, dojezd: 582 km
Cena od2 395 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze