Stavebnicové Bugatti Chiron si vyžádalo více jak milion kostiček LEGO

1
Stavebnicové Bugatti Chiron si vyžádalo více jak milion kostiček LEGO
  • Lidé ze společnosti LEGO hledali velkou výzvu, a tak vzniklo Bugatti Chiron
  • Auto jede více jak 20 km/h, výkon je 5,3 koní
  • Chiron údajně pohání 2304 motorů ze sady LEGO Power Function

Kdo by neznal LEGO. Spousta z nás u této dánské stavebnice trávila hodiny a hodiny času. Postavit jste si mohli prakticky cokoli, od robota přes letadlo či auto po nějaký domeček. O práci v LEGO by velmi dobře mohl vyprávět Milan Reindl, který pro společnost pracuje. Možná i on přemýšlel nad otázkou, co by pro firmu byla největší výzva postavit. Jako odpověď se ukázal automobil s vlastním pohonem v životní velikosti. A tak začalo vznikat Bugatti Chiron.

Bugatti Chiron z kostek LEGO jsme si mohli prohlédnout v Autostadtu, kde jsou kousek od sebe k vidění obě verze, tedy nejen ta stavebnicová, ale i ta skutečná. Na samotnou tvorbu bylo potřeba více jak jeden milion kostiček. Zajímavá je však pohonná jednotka. Ta se skládá ze sady LEGO Power Function. Údajně jde o 2 304 „motorů“. Výkon činí 5,3 koňských sil a točivý moment má hodnotu 92 Nm. Možná si říkáte, že s tímto výkonem se auto nemohlo rozhýbat, ale kdepak – rychlost, kterou Chiron z kostiček LEGO jel, činila přes 20 km/h. Pro zajímavost: při sestavování nebylo použito lepidlo, model váží 1 500 kilogramů a sestavování a vývoj zabral 13 438 hodin.

Nedovedu si představit, kolik hodin práce v tom modelu musí být,“ řekl Andy Wallace, několikanásobný vítěz závodu 24 hodin v Le Mans a současný oficiální pilot společnosti Bugatti. „Řídit LEGO Chiron byl skvělý zážitek, moc jsem si to užil. Před několika lety bych si vůbec nedokázal představit, že někdy v životě budu řídit takové auto.“

Diskuze ke článku
Petr
jojo LEGO stavebnice, návrat do mého dětství :) Model nádherný. Neskutečné co dnes lidé dokáží :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze