Start letošní Rallye New Energies odmával sám Jean Todt

Start letošní Rallye New Energies odmával sám Jean Todt
  • Šlo o již pátý ročník
  • Na startu se ukázalo 55 posádek

Koncem letošního května se jel již pátý ročník Rallye New Energies. Jde o doprovodnou rally k 44. Rallye Český Krumlov. Zatímco Rallye Český Krumlov je stará dobrá klasika, tak jak ji znáte, tak New Energies je poměrně jiná akce.

Za zapůjčení vozu Škoda Octavia RS za účelem dopravy na místo akce děkujeme společnosti Škoda Auto.

Zatímco prvních pár let bylo New Energies jakýmsi doprovodným programem, tak stačilo pět let k tomu, aby se z přehlídky automobilů, které pohání alternativní paliva, stala soutěž zařazená do světového poháru Mezinárodní automobilové federace (FIA) zvaného Alternative Energies Cup.

Na Rallye New Energies tak startují automobily s alternativními pohony, ať už jde o elektromobily, hybridy či vozy na CNG. Nejde o žádné upravené speciály, nýbrž sériové vozy. I přesto přijel závod podpořit a především odstartovat prezident FIA Jean Todt.

„Jsem rád, že jsem mohl tuto rally odstartovat a byl vřele přijat od všech zúčastněných stran. Rád bych organizačnímu týmu a ÚAMK poblahopřál k úspěšnému zvládnutí soutěže a poděkoval za připravený program mé návštěvy v Českém Krumlově,“ uvedl Todt.

Celkem se závodu zúčastnilo 55 posádek, jejichž časy byly poté rozděleny do jednotlivých kategorií podle typu pohonu. K vidění tak bylo hned několik elektromobilů v čele s Teslou Model S, Nissanem Leaf, ale například i Mercedesem Sprinter nebo Porsche Panamerou. Z hybridních vozů dorazilo například Audi Q7 e-tron, které by brzy mělo zamířit do prodeje. Dále nechyběla Toyota Prius či VW Golf GTE.

Zatímco klasickou rally vyhrál ten, kdo byl klasicky nejrychlejší, tak New Energies mělo jiná pravidlo. Jelo se na neuzavřených silnicích a vítězem se stal ten, kdo se nejvíce přiblíží předepsanému jízdnímu průměru. Konkrétně mezi elektromobily dominoval Renault Zoe s posádkou ve složení Nicola Ventura a Guido Guerrini z týmu Ecomontori Racing Team. Mezi CNG vozy závod ovládl tým Audi ČR s modelem A3, ve kterém seděla dvojice František Vahala a Ondřej Kroutil.

Pro fanoušky byl připraven i doprovodný program a plno stánků, a to nejen s občerstvením. K vidění byla i exhibice studentské formule týmu eForce FEE Prague Formula, kterému v žebříčku mezinárodní soutěže Formula Student patří 22. příčka z celkového počtu sta elektrických formulí.

„Naše ambice po premiéře ve světovém poháru rozhodně neklesají. Už nyní začínáme spřádat plány na příští ročník. Věřím, že pozitivní ohlasy posádek pomůžou k dalšímu navýšení počtu účastníků a větší propagaci soutěže, která si pozornost rozhodně zaslouží,“ uzavřel pátý ročník Pavel Kacerovský, ředitel New Energies Rallye Český Krumlov.

Za zapůjčení vozu Škoda Octavia RS za účelem dopravy na místo akce děkujeme společnosti Škoda Auto.

Zdroj: rallye-newenergies.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze