Společnost ČEPRO otevírá svou první vodíkovou plnicí stanici

Společnost ČEPRO otevírá svou první vodíkovou plnicí stanici
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Stanice má dvě plnicí pistole s tlakem 350 a 700 barů
  • Místo je vybráno z důvodu dostupnosti z metropole i pro testování

Společnost ČEPRO otevírá svou první vodíkovou plnicí stanici. Zařízení umístěné ve skladu Mstětice u Prahy bude sloužit nejen pro plnění všech typů vodíkových vozů, ale i pro výzkumné a testovací účely vybraným zákazníkům a zájemcům z řad komerční, odborné a akademické sféry. Stanice má k dispozici okamžitou zásobu 30 kg vodíku, což stačí například pro plné natankování autobusu. Pro představu do osobního vozu se během 5 minut natankuje okolo 5 kg vodíku, což stačí na dojezd zhruba 600 km.

Stanice je vybavena dvojicí plnících pistolí pro plnění tlakem 350 a 700 bar, což umožní plnit všechny typy vodíkových vozidel, včetně osobních vozů, nákladních vozů, autobusů a také vysokozdvižných vozíků. Zařízení bude obsluhovat proškolený personál společnosti ČEPRO. Umístění stanice v Mstěticích bylo zvoleno z důvodu dopravní dostupnosti z metropole a technologických možností společnosti ČEPRO. „Pokračujeme v našich strategických plánech, kdy chceme trhu nabízet klasická fosilní i alternativní paliva. Zprovoznění vodíkové plnicí stanice vnímáme jako další posun k ekologicky šetrnější budoucnosti“, uvedl k první vodíkové stanici generální ředitel společnosti ČEPRO Jan Duspěva.

Slavnostního zahájení provozu nové vodíkové stanice se zúčastnil ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka.„Mobilitu čekají v příštích desetiletích velké změny. Trendem bude zejména elektromobilita, ale musíme zůstat otevření i dalším možnostem, mezi které vodík bezesporu patří. V rámci Operačního programu Doprava 3 jsme nově podpořili výstavbu dalších 6 vodíkových stanic, které v následujícím období vzniknou v Praze, Ostravě, Brně a v Napajedlech“, říká Martin Kupka, ministr dopravy.

Plnicí stanice ČEPRO

„Zprovoznění představuje další krok k rozvoji sítě vodíkové mobility, která nám umožní dosáhnout cílů Evropské unie v oblasti udržitelné dopravy. Věřím, že tato iniciativa posílí naši pozici v Evropě a ukáže naši reálnou snahu přecházet k čistším a ekologičtějším formám energie“, říká k záměru ministr financí Zbyněk Stanjura.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze