Špatné zprávy pro zločince. Ani s benzinovým V8 Tesle nemusíte ujet

8
Špatné zprávy pro zločince. Ani s benzinovým V8 Tesle nemusíte ujet
Fotografie: Tesla Motors
  • Pokud si myslíte, že policejní elektromobil nemá šanci nikoho chytit, tady je důkaz o opaku
  • Ani silné sportovní auto nemusí stačit na to, aby řidič zmizel běžné Tesle

Videí z policejních honiček jsou po internetu tisíce a mívají slušnou sledovanost. Skutečný adrenalin je totiž něco úplně jiného než ten filmový. I v českém prostředí pár takových videí vzniklo a některá z nich skutečně připomínají dobrý akční film; zejména zásahy proti nejrůznějším drogovým dealerům či zfetovaným šoférům zpravidla přímo prýští emocemi. Jenže záběry, které natočila kamera policejního vozidla v Západní Virginii a na které upozornil driveteslacanada.ca, jsou jiné. Především svým průběhem, který aspoň na straně policie připomíná spíš zavedenou rutinu; policista, jehož je v záběrech často slyšet, vůbec nezvyšuje hlas a zhruba v polovině velmi dynamické honičky, uprostřed rychlé dálniční stíhací jízdy, si začne dokonce zpívat svůj oblíbený country song. Jenže to pořád není to nejzajímavější.

Pronásledující policejní vůz je totiž Tesla Model Y nasazený ve službách okresu Logan na malebném západním úbočí Apalačských hor. A ten přinejmenším jednoho dobrodruha přesvědčil o tom, že elektromobily nejsou směšné hračky, kterým lze kdykoliv snadno ujet a po několika mílích jim stejně dojde šťáva. Naopak; téměř půlhodinová honička většinou po dálnicích není pro Teslu zjevně žádný problém. Chybí dramatické finále s vytažením hříšníka z auta a jeho bleskovým zpacifikováním; pronásledování nakonec policista Gadrim kvůli houstnoucí dopravě ukončil, kradený Mustang ujel a dodnes se po řidiči pátrá. Především proto, že tamější policie se nesnaží ujíždějící vozidla zastavit za každou cenu, zejména použitím tzv. pit manévru (viz video).

Moderní elektromobily se tedy k policejním účelům zjevně hodí bezvadně. Vidět to bylo jak při pružných dálničních akceleracích ve vysokých rychlostech, při nichž Tesla nejen snadno doháněla prchající bílé kupé, tak při zcela marné snaze druhého pronásledujícího policejního vozu Ford Explorer Interceptor držet s Teslou krok. A pochopitelně také v zatáčkách, kde starší typ Fordu Mustang s tuhou zadní nápravou chvílemi balancoval na okraji přetáčivého smyku, zatímco Tesla držela stoicky směr. A je také vidět, že ani při policejním pronásledování není nutné zbytečně ohrožovat okolí snahou za každou cenu zastavit prchající vozidlo, nebo se nebezpečně prodírat provozem. Pro nás poněkud nezvyklou atmosféru dodal celému videu i fakt, že prchající podezřelý používal při odbočování blikače...

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
Tom ReBlack
Tom ReBlack
"Špatné zprávy pro zločince. Ani s benzinovým V8 Tesle nemusíte ujet"
a stejně ujel ..

btw mám pocit, že ani jedna strana(řidič) nevyužívala plný potenciál vozidel :) (např. ten Ford je sice o hodně těžší víceúčelový vůz, ale zrychlení má taky velmi obstojné/podobné)
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 4. 6. 2022 07:35
Známý má Mustang GT 5.0 cca 360 kWh/580 Nm, ale Tesle by neujel, protože by mu došel benzín. V tomto režimu jízdy to auto má dojezd nějakých 150 km :) Při tuningu se totiž zmenšuje nádrž a žere to děsivě, po cestě na dovolenou nějak nezávodil a jel za 20l/100 km.
To video není honička, je to zábavná jízda za někým kdo jede rychle, jinak by zásah vypadal zcela jinak a po prvním zastavení aut by se střílelo.
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Jasně že ujel... Policie s drahou Teslou se nebude s nikým přetlačovat kvůli hrozícím vysokým škodám - všichni to ví a kdyby o něco šlo tak brzdit nebudou, to už by musel být v autě někdo z top 10 nejhledanějších zločinců světa aby policajti Teslu obětovali... A pokud by se za ním potáhli v dálniční 150ce, tak jim dojezd klesne pod polovinu. Zavolali by si spíš nejspíš posily s klasickým autoparkem... Ale třeba zná redakce policejní práci v US líp a ví něco ze zákulisí co se k běžným smrtelníkům nedostane 😉

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze