Škoda Auto podporuje obce. Sdružení místních samospráv ČR zapůjčila tři Enyaqy

Škoda Auto podporuje obce. Sdružení místních samospráv ČR zapůjčila tři Enyaqy
Fotografie: Škoda Auto
  • Škoda Auto dlouhodobě pracuje na rozvoji elektromobility v ČR
  • Slavnostní předání elektromobilů proběhlo v Zákaznickém centru Škoda Auto

Škoda Auto v rámci pokračující spolupráce se Sdružením místních samospráv ČR (SMS ČR) předala zástupcům organizace tři elektrické vozy Škoda Enyaq. Dva z nich budou minimálně do konce roku sloužit potřebám SMS ČR při široké škále jeho aktivit vykonávaných ve prospěch samospráv, jeden připadne obci, která uspěla v loňském ročníku soutěže Obec 2030. Spolupráce se sdružením je součástí dlouhodobé strategie společnosti Škoda Auto s cílem podporovat menší obce a rozvíjet elektromobilitu napříč Českou republikou. Jiří Maláček, vedoucí Škoda Auto na českém trhu, říká: „Prostřednictvím přímé spolupráce s obcemi i Sdružením místních samospráv ČR, které hájí zájmy obcí na celostátní úrovni, chceme ukázat, že provoz elektromobilu je možný ve všech koutech České republiky. Jeho užívání není omezeno pouze na velké aglomerace, dnes už se elektromobilita úspěšně rozvíjí i v řadě malých měst a vesnic.

Slavnostní předání elektromobilů zástupcům Sdružení místních samospráv ČR Předání vozů Škoda Enyaq pro potřeby sdružení proběhlo v mladoboleslavském Zákaznickém centru Škoda Auto za účasti čestného předsedy SMS ČR a europoslance Stanislava Polčáka a vedoucího Škoda Auto na českém trhu Jiřího Maláčka. Již dříve převzal třetí vůz starosta Rybniště z Ústeckého kraje Roman Forfera. Obec Rybniště získala ocenění v loňském ročníku soutěže Obec 2030 se svým projektem Energetický management svépomocí, zaměřeným na účelné lokální nakládání s energiemi. Obec umožnila vznik a testování nového open-source softwaru pro energetický management a zkouší i vlastní hardware. Na realizaci projektu se podílejí studenti průmyslové školy a řada místních občanů.

Komplexní řešení elektromobility jako cesta k udržitelné budoucnosti

V rámci strategického rozvoje dobíjecí infrastruktury spolupracuje Škoda Auto s řadou soukromých i veřejnoprávních subjektů. V souladu s Národním akčním plánem čisté mobility by v České republice mělo být vybudováno do konce roku 2025 11 000 nabíjecích bodů. V roce 2020 podepsala Škoda Auto se Sdružením místních samospráv ČR memorandum, na jehož základě vyjadřuje vůli rozvíjet a podporovat projekty chytrých řešení pro úsporu energií. Jejich záměrem je realizace konkrétních opatření v obcích a městech – například prostřednictvím podpory e-mobility s důrazem na rozvoj dobíjecí infrastruktury nebo nejrůznějších forem sdílení vozů. Škoda Auto chce řidičům elektromobilů maximálně usnadnit jejich provozování, zároveň cítí odpovědnost za úspěšný rozvoj elektromobility v celé České republice.

Technické parametry Škoda Enyaq (2020) 80x iV

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 649 × 1 879 × 1 616 mm, 2 150 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon195 kW, 265 koní, točivý moment: 425 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,7 kWh / 100 km, dojezd: 509 km
Cena od1 464 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze