Sedadla ve vozech Rivian, Tesla a Hyundai mají společného víc, než si myslíte

Sedadla ve vozech Rivian, Tesla a Hyundai mají společného víc, než si myslíte
Fotografie: Tesla
  • Tři typy sedadel jsou ve skutečnosti jedno a to samé
  • Nejdražší řešení nabízí Tesla
  • Rivian se odlišuje hlavně plastovými lištami a lakováním

Už vás někdy napadlo, jak moc rozdílná jsou sedadla u Rivianu, Tesly a Hyundai? Následující rozbor, o kterém píše insideevs.com, je vskutku zajímavý a přináší nečekaná fakta, o kterých věděl jen málokdo. YouTube kanál Munro Live porovnal do detailu sedačky z Tesly Model S, Ioniqu 5 a Rivianu R1T. Toto srovnání jasně ukazuje, že automobilový průmysl je – obecně řečeno – čistě o vydělávání peněz. I ty nejdražší značky, které prodávají vozy s cenou přes pět milionů Kč, budou hledat způsoby, jak co nejvíce snížit výrobní náklady, aby byl jejich zisk co největší.

Při podrobném rozboru techniky vozu se nelze divit, že se díly z BMW dostanou do ručně vyráběných vozidel Rolls-Royce. Zcela standardní jsou i mnohé komponenty Volkswagen, jež najdeme takřka v každém moderním Porsche. Sedadla Rivianu, Tesly a Hyundai jsou pak naprosto identická v technickém základu. A zatímco Rivian se je rozhodl upravit po designové stránce, sedadla v Ioniqu 5 vypadají „nudněji“, avšak nabídnou prakticky stejný komfort, funkce a podporu těla.

Rivian si pohrál s počtem plastových lišt na sedadlech, což platí taktéž o jejich lakování. To lehce navýšilo celkové náklady na výrobu a současně sedadla dostatečně odlišilo od korejského vozu. Dalším zajímavým objevem je, že opěradla sedadel u Ioniqu 5 se zdají být navržena tak, aby měla sklopné opěrky hlavy, jenže u tohoto vozu to ve finále není možné uskutečnit. A co Tesla? Ta opět použila stejná sedadla, jen s tím rozdílem, že do nich instalovala svůj speciální systém pro usměrňování vzduchu pro funkci chlazení sedáku a opěráku. Tato sedadla jsou vybavena samostatným přetlakovým prostorem a dvěma typy tlumící pěny.

Ve srovnání s Rivianem R1T a Ioniqem 5 se tak jedná o nejdražší variantu. Přiložené video vše do detailu vysvětlí a ukáže. Každopádně je to zajímavý pohled na techniku, která se na první pohled zdá být odlišná, avšak zdání velice klame.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze